[21.8.2023.] Danas će se u Đakovu ispred zgrade Gradske uprave s početkom u 16:00 sati održati 𝐀𝐤𝐜𝐢𝐣𝐚 „𝐒𝐢𝐠𝐮𝐫𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐳̌𝐞𝐧𝐚 𝐣𝐞 𝐨𝐝𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐝𝐫𝐳̌𝐚𝐯𝐞“.

Ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović. Njeno ubojstvo pokazalo je još jednom nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja. Izražavamo solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kad i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja.

Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem. Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja.

Simboličkim javnim akcijama žene traže od Hrvatske države 𝐝𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐮𝐳𝐦𝐞 𝐨𝐝𝐠𝐨𝐯𝐨𝐫𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐢 𝐩𝐨𝐝𝐮𝐳𝐦𝐞 𝐤𝐨𝐧𝐤𝐫𝐞𝐭𝐧𝐞 𝐤𝐨𝐫𝐚𝐤𝐞 𝐳𝐚 𝐳𝐚𝐬̌𝐭𝐢𝐭𝐮 𝐳̌𝐞𝐧𝐚 𝐨𝐝 𝐧𝐚𝐬𝐢𝐥𝐣𝐚. Postoje uspješni modeli suzbijanja femicida!

Traži se:

1. da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida;

2. definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu;

3. donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu;

4. donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu

Akcija će se održati u 13 hrvatskih gradova.