10. Dani Luke Botića održavaju se od 18. do 22. kolovoza u Kaštelima, Đakovu i Gorjanima, a glavna tema đakovačkog dijela manifestacije zove se: LUKA BOTIĆ – DOBITNIK PRVE HRVATSKE KNJIŽEVNE NAGRADE. Brojem sudionika i programa ovo je do sada najbogatije izdanje manifestacije kojoj su pokrovitelji Osječko-baranjska županija, Grad Đakovo i Grad Kaštela. Unutar manifestacije održat će se četrnaest različitih programa, u kojima će sudjelovati dvadeset i šest književnika, znanstvenika i glazbenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Vojvodine. Voditeljica programa će biti novinarka i spikerica Vesna Kaselj. Manifestacija ima i svoje tiskano izdanje koje ća također biti predstavljeno u Đakovu: treće izdanje Zbornika Dana Luke Botića pod nazivom: Luka Botić, dobitnik prve hrvatske književne nagrade – 165 godina od prvog hrvatskog književnog natječaja i prve hrvatske nagrade u časopisu Neven.

Uvodni dio programa održava se u Kaštel Lukšiću, 18. kolovoza 2019. u dvorcu Dvorac Vitturi, okruglim stolom o odnosu Luke Botića prema rodnom Splitu i odnosu Splita prema Luki Botiću.

Program se nastavlja u Đakovu 21. kolovoza 2019 u Rock klubu King. Najprije će Ivan Stipić i Darija Mataić Agičić predstaviti III. Zbornik Dana Luke Botića – Luka Botić, dobitnik prve hrvatske književne nagrade – 165 godina od prvog hrvatskog književnog natječaja i prve hrvatske nagrade u časopisu Neven.

U programu Pjesnici pjesniku bit će predstavljanje dvije nove pjesničke zbirke: Ponoćni gosti (Vlastita naklada, Babina Greda, 2019.) Đure Pavičića i Nježnost (Ogranak Matice hrvatske u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, 2019.)Stjepana Dujmovića. Knjige će predstaviti autori Đuro Pavičić i Stjepan Dujmović te Ivana Jurić i Mirko Ćurić. Glazbena pratnja bit će Duo AH, Josip Molnar i Sanja Hajduković.

U programu Glazba i književnost bit će održano predstavljanje knjige Želimira Žileta Ivkovića Rock u Vinkovcima (Matica hrvatska Vinkovci, 2019.). Knjigu će predstaviti dr.sc. Goran Rem i autor Želimir Žile Ivković.

Nakon predstavljanje knjige u svojevrsnom Glazbenom vremeplovu – nastupit će Želimir Žile Ivković i skupina vinkovačkih glazbenika s prigodnim glazbenim programom.

Program se nastavlja 22. kolovoza 2019. na smrtni dan Luke Botića (Split 22. siječnja 1830. – Đakovo 22. kolovoza 1863.), na Gradskom groblju u Đakovu kada će izaslanstva udruga i predstavnici gradova Đakova i Kaštela položiti vijence na grobnicu Luke Botića.

U Spomen-muzej biskupa Strossmayera, Đakovo, s početkom u 10. 30 održat će se program Stopama Luke Botića – dva pjesnička glasa izvan hrvatskih granica – Joso Živković (Bosna i Hercegovina) i Josip Gujaš Đuretin (Mađarska). Knjige Jose Živkovića: Tragom pokorenih želja (DHK Herceg-Bosne i DHK Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, 2019) – dobitnice Nagrade Antun Branko Šimić za 2019. te monografiju o Josipu Gujašu Đuretinu – najvećem pjesniku mađarskih Hrvata, predstavit će Joso Živković, Đuro Vidmarović i Zvonimir Stjepanović.

U programu Luka Botić i suvremenici, ove godine je tema fra Martin Nedić, književnik, Botićev i Strossmayerov suradnik iz Bosne. Mr. sc. Luka Marijanović i autor Mato Nedić predstavit će monografiju Mate Nedića o ovom velikanu: Redovnik riječi, (Terra Tolis, Tolisa, Bosna i Hercegovina, 2019.)

Nakon Bosne i Hercegovine i Mađarske treći dio programa u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera – Hrvatska književna Panonija – vodi nas u Austriju, u gradišćansko mjesto Pinkovac. Mirko Ćurić i dr.sc. Robert Hajszan predstavit će izdavački pothvat – 25 svezaka Panonskog ljetopisa i Panonskog lista urednika dr. Roberta Hajszana (Panonski institut, Pinkovac, Austrija).

U večernjim satima istoga dana, program se seli u obližnje Gorjane, u Kulturno-turistički centar Lucije Karalić. U 19.00 sati bit će održano predstavljanje knjige Ljerke Knežević: Gorjanski bećarci (Đakovo,/ Gorjani 2019.). Riječ je 800 bećaraca koje je pedesetih godina XX. stoljeća u Gorjanima sabrala omiljena učiteljica Ljerka Knežević, a koje su zahvaljujući njenom suprugu umirovljenom nastavniku i ravnatelju škola u Gorjanima i Đakovu objavili Đakovački kulturni krug i Općina Gorjani. Knjigu će predstaviti Ivan Lović i Mirko Ćurić.

U nastavku programa Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice predstavit će kapitalnu knjigu Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-press, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Zagreb/Subotica 2019.). Knjigu će predstaviti Katarina čeliković i ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanov.

U sklopu programa bit će održano i predstavljanje narodnog običaja Slavonske kraljice – Ljelje, zaštićene baštine UNESCO-a, po kojem su Gorjani svjetski poznati.