Već i ptice na grani znaju da su benefiti joge ogromni. A kojih je to 10 najvažniji načina na koje joga poboljšava kvalitetu našeg života? Važno je pokrete izvoditi pravilno i važno je ne odustati. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

1. Joga popravlja ravnotežu i fleksibilnost

Ovo su možda i dobrobiti joge koje je najlakše pretpostaviti. Naime spori i kontrolirani pokreti istezanja i održavanja ravnoteže osnova su joge. A ponavljanje je sve, ponavljanje vodi do savršenstva. Pa tako i opreznim i ispravnim ponavljanjima pokreta u jogi sasvim je jasno da će vas to dovesti i do općenito bolje ravnoteže i fleksibilnosti vašeg tijela. Također, s vremenom postaje sve lakše jer upravo ponavljajući pokreti omogućavaju mišićima da se opuste i izduže, dok se istovremeno povećava i vaša izdržljivost. 

2. Joga vas uči da osluškujete svoje tijelo

Fokus u jogi je na fizičkim pozama i disanju. Kada se te dvije stvari isprepletu, dolazimo do jedne čudesne spoznaje – povećane svijesti o vlastitom tijelu. Da biste zadržali fokus i ostali mirni u određenoj pozi , nije dovoljno da rade mišiće, jednostavno je neophodno da se i vaša glava uključi u trening. Iz treninga u trening, u svakoj novoj pozi otkrivat ćete nešto novo o sebi. Dok će isprva trener biti taj koji će vam uputama olakšavati pronalaženje ispravne pozicije, s vremenom će u suradnji vaše tijelo i vaš um početi to raditi sami. Kada vaše tijelo i um postanu skladna zajednica, mnogo lakše ćete se nositi sa stresom, ali i rješavati istoga. 

3. Joga jača mišiće

Kao i kod svakog oblika treninga, tako i kod joge dolazi do jačanja mišića. Joga je često podcijenjena kada je pitanju “težina” izvođenja vježbi. To je vjerojatno tako jer su pokreti spori i promišljeni, no svatko tko se ikada upustio u čari joge lako će vam potvrditi da je joga mnogo zahtjevnija i teža nego što to većina ljudi misli. Prednost je svakako što jogu može izvoditi baš svatko tko želi, neovisno o kondiciji, a vremenom i iskustvom ćete postajati sve snažniji i vježbe izvoditi sve kvalitetnije. 

4. Joga vraća energiju

Redovito vježbanje joge doista može utjecati na količinu vaše energije. Primijetit ćete to već na kraju svakog sata joge. Umjesto ozbiljnog fizičkom umora, bez obzira na sav napor, vi ćete osjećati nalet energije. Određene poze u jogi provjereno povećavaju energiju i bude naš um i tijelo, pritom oslobađajući endorfin i spuštajući razinu kortizola (hormona stresa) u tijelu. 

5. Joga je najbolja terapija za vezivno tkivo

Ligamenti i tetive, sve su to tkiva koja drže naše kosti na mjestu, a upravo jogom postižemo da vezivno tkivo bude kvalitetno istegnuto, samim time i opušteno i hidratizirano. Polagani pokreti istezanja pravi su užitak za naše vezivno tkivo, dok istovremeno dolazi do povećane proizvodnje hijaluronske kiseline koja podmazuje naše mišiće i zglobove. 

6. Joga nas tjera da više i bolje brinemo o sebi

Kada savladate osnove i cijelim svojim umu i tijelo uđete u bit joge, svaki trening postaje vrijeme u kojem brinete kako o svom tijelu, tako i o svom umu. Velik segment joge čini upravo poštovanje prema vlastitom tijelu i zahvala za sve što vaše tijelo čini za vas. Tokom vježbanja pozitivna energija unosi se u tijelo, a otpušta se sve ono što nas tišti. Kombinacija disanja i plivanja kroz poze djeluje oslobađajuće, izbacujete stres i tjeskobu i nakon toga se uvijek osjećate sretno i smireno.

7. Joga jača imunitet

Joga u mnogo različitih aspekata utječe na naše živote. Smanjuje se razina stresa, pravilnim i kontroliranim disanjem jačaju se pluća, joga potiče i rad limfnog sustava kako bi se toksini što prije izbacili iz tijela. Joga poboljšava protok krvi u tijelo, čime i mišići i organi funkcioniraju bolje i potpunije. Zdravo tijelo u kojem svi segmenti dobro rade ima mnogo manje šanse za razboljeti se. Sve nabrojano zajedno dovodi do jačanja imuniteta. 

8. Joga osigurava kvalitetniji san

Sve dobrobiti joge posljedično dovode i do kvalitetnijeg i boljeg spavanja. Manje smo pod utjecajem stresa, opušteniji smo i san je kvalitetniji. A svim znamo da se upravo tokom noći naše tijelo najbolje oporavlja od svih izazova s kojima se susrelo prethodnog dana, pa je dobar san itekako važan. 

9. Joga pomaže u oporavku nakon velikih napora

Nakon zahtjevnih treninga ili natjecanja često se preporučuje odmoriti mišiće. Pritom se misli da ih ne izlažemo velikim izazovima. No, upravo joga je savršen trening za dane u kojima s vašim tijelom trebate biti nježni i dati mu prostora da se oporavi. To je mnogo bolje od izbjegavanja svih aktivnosti jer ćete tako poboljšati protok krvi u mišićima i olakšati im oporavak. 

10. Joga povezuje vaš um i tijelo

Sve dobrobiti joge upravo o ovoj točki dobivaju svoj puni smisao, a to je stvoriti nevjerojatnu vezu uma i tijela sada kad ste naučili slušati svoje tijelo. Svi smo se susreli sa reakcijom tijela na vlastiti um. Ako ste ljudi, vjerojatno ćete osjetiti ubrzano lupanje srca ili će vam se znojiti dlanovi. Tijelo reagira i na tugu i sreću, kao i na ostale emocije, a joga nas uči tome da u suradnji s umu naučimo opustiti svoje tijelo u takvim situacijama, da reagiramo smirenije i budemo mirniji, sretniji i zdraviji!

Izvor: Mamin kutak
Foto: ilustracija/Freepik