Udruga Šokaca Đakovštine održala je prošle subote u hotelu Blaža svoju 13. Šokačku večeru koja je okupila brojne zaljubljenike u tradicijsko ruho, pjesme i plesove. Na početku večeri brojne goste koji su se u Đakovo slili i iz okolnih sela pozdravila je predsjednica udruge Katica Bošnjaković, a nakon nje i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić uz zahvalu Šokcima na svemu što čine kako bi se tradicija očuvala. Na večeri je već tradicionalno bio i, kako sam za sebe voli reći Šokac-biskup, nadbiskup u miru mons.dr. Marin Srakić koji je uz blagoslov prije jela okupljene uveselio svojim dosjetkama.

Kao i ranijih godina biralo se najljepše žensko, muško i narodno ruho u paru. Stručna komisija u sastavu Mato Knežević, Zdenko Šarčević i Mato Gradištanac donijela je odluku da je najljepše žensko ruho nosila Anica Damjanović iz Strizivojne koja je bila odjevena u radnu nošnju, u najljepšem muškom ruhu došao je Miroslav Šarić (Našički šokački šor) dok je najljepši par bio u kombinaciji Vuka – Semeljci. U paru su bili Marina Gregić (Vuka) i Mirko Mihaljević (Semeljci). Pobjednicima je nagrade, zlatne dukatiće, osigurao Grad Đakovo pa su ih uručili gradonačelnik Marin Mandarić i predsjednica udruge Katica Bošnjaković. Predstavnici Udruge Šokaca Đakovštine ove su godine birali i najbolji etno styling. Nagradu je dobila Marica Ivanda iz Kuševca.

Tijekom večeri održane su i Šokačke karaoke na kojima je prvo mjesto „odnio“ Damir Burilo sa odličnom izvedbom pjesme „Ćaća“ Vlade Bašića, dok je drugo mjesto pripalo Franji Vinkoviću i njegovoj izvedbi pjesme „Fijaker stari“. Tijekom večeri izvlačila se i tombola na kojoj je bilo 50 bogatih nagrada. Najvrjednija je bila, dakao, prva – LED TV koju je kući ponio član TS Slavonski vez Gabrijel Kretonić.

Goste na 13. Šokačkoj večeri zabavljali su TS Slavonski vez i Sanja Hajduković. Da su posao odradili odlično svjedoči i činjenica da je plesni podij bio stalno pun. Goste su uz tradicionalno Šokačko kolo podsjetili i na neke gotovo zaboravljene plesove.

 

Izvor: Grad Đakovo

Foto: Zlatko Mesić