Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 289 osoba od kojih je 14 osoba pozitivno na koronavirus.

Iz Osijeka 9 te iz Antunovca, Belišća, Našica, Petrijevaca i Tenje po jedna osoba. 12 novozaraženih su uglavnom osamnaestogodišnjaci i školske kolegice i kolege koji su zajedno ljetovali u Zadru. Očekuju se nalazi još nekoliko njihovih kolega te bliskih kontakata.

I posljednjih dana novozaraženi su uglavnom mlađe životne dobi, blažih simptoma i bez potrebe za liječničkom intervencijom, pa KBC bilježi sve manji broj hospitaliziranih.
Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 12 oboljelih od koronavirusa od kojih je i dalje jedan pacijent na respiratoru.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 26 novih kontakata, pa je trenutno na području naše županije u samoizolaciji 301 osoba. Još uvijek se prikupljaju kontakti zaraženih srednjoškolaca, a epidemiolozi su na sjednici Stožera istaknuli kako sa zaraženim učenicima imaju izvrsnu suradnju te da su vrlo odgovorni.

Policijska uprava osječko-baranjska samoinicijativno je provjerila 48 osoba i nisu utvrdili niti jedno kršenje mjere samoizolacije.

I inspektori Civilne zaštite obilaze teren, nadzor su vršili na 16 lokacija od kojih je na tri utvrđeno kršenje propisanih epidemioloških mjera, a nepravilnosti su odmah otklonjene.

Na sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije o pripremama za početak školske godine govorila je županijska pročelnica za obrazovanje Sandra Filipović.

S obzirom na stabilnu epidemiološku situaciju na našem području, u ponedjeljak očekujemo početak nastave u svim školama kojima je Županija osnivač. Čak se 90% osnovnih škola odlučilo za model A koji znači nastavu u školskim klupama, dok se kod srednjih škola 78% odlučilo za redovitu nastavu. Svega nekoliko škola kombinirat će offline i online nastavu, a ni jedna se škola nije odlučila za model C koji se odnosi na isključivu online nastavu – rekla je Filipović.

Svim će školama biti osigurana sredstva za rad prema epidemiološkim preporukama, odnosno maske, dezinficijensi te toplomjeri za mjerenje tjelesne temperature. Prijevoz putnika također će se prilagoditi potrebama škola.

Osječko-baranjska županija: službeno izvješće za javnost