Već je 20 godina prošlo od smrti Fabijana Šovagovića, jednoga od najvećih glumaca u povijesti domaće kinematografije.

Prvog siječnja 2001. godine, glumac čija su ostvarenja tijekom desetljeća obilježavala i određivala smjer i kvalitetu hrvatskoga glumišta, preminuo je u Zagrebu sa 69 godina, tri dana prije 70. rođendana.

Fabijan Šovagović možda više nije među nama, ali njegova glumačka ostavština i dalje živi, a od 2001. godine Festival glumca njegovim imenom svake godine dodjeljuje svoju nagradu za najboljega glumca/glumicu.

Fabijan Šovagović rođen je 4. siječnja 1932. godine kao jedno od četvero djece u zemljoradničkoj obitelji Josipa i Tonke Šovagović u slavonskom selu Ladimirevci nedaleko Valpova.

Studij glume polazio je na Akademiji kazališne umjetnosti u Zagrebu gdje je i diplomirao 1957. godine, nakon čega se počinje baviti kazališnom glumom.

Prvu televizijsku ulogu imao je u filmu “Svoga tela gospodar”, a nakon toga nanizao je mnogo uspješnih uloga na televizijskim ekranima.

U karijeri je utjelovio više od 130 likova, a njegove uloge u serijama “Prosjaci i sinovi”, “U registraturi”, “Kuda idu divlje svinje”, “Velo misto” te u filmovima “Seljačka buna”, “Đuka Begović” i dr., ostat će godinama upamćene kao izvrstan ostvaraj hrvatskog glumišta.

Za svoja ostvarenja dobio je i brojne nagrade, a iza sebe je ostavio sina Filipa Šovagovića i kćer Anju Šovagović-Despot, koji se također bave glumom.

Igor Kretonić

Foto: Facebook