Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nositelj je procesa industrijske tranzicije NUTS2 regija u koji su uključene Jadranska, Sjeverna i Panonska Hrvatska. U sklopu projekta danas (29. travnja 2022. godine) u Osijeku je održana Konferencija o industrijskoj tranziciji Panonske Hrvatske, za čije je poduzetnike namijenjeno 200 milijuna eura bespovratne pomoći.

Konferenciju je otvorila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, a sudionike su pozdravili dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Krunoslav Zmaić, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, a nakon uvodnih obraćanja, kao i predstavljanja planova za industrijsku tranziciju te rezultata mapiranja dionika regionalnih lanaca vrijednosti, što je učinila Marija Rajaković, održana je i panel rasprava na kojoj su sudjelovali predstavnici tvrtki Orqa d.o.o., Agrivi d.o.o., Saponia d.d., Žito d.o.o., Ericcson Nikola Tesla d.d., Tera Tehnopolis d.o.o. i udruge Osijek Software City.

– Razvoj gospodarstva je ključ razvoja istoka Hrvatske, a industrijskom tranzicijom i promjenama u načinu planiranja zasigurno možemo doprinijeti još snažnijem rastu. Zahvaljujem svim gospodarstvenicima i razvojnim agencijama na podršci koju pružaju aktiviranju gospodarskih aktivnosti na području naše županije jer naredno programsko razdoblje nudi brojne mogućnosti za dodatan razvoj važnih projekata u svim općinama i gardovima – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

– U završetku smo procesa odobrenja operativnih programa, a sastavni dio operativnih programa za razdoblje 2021.-2027. godine su upravo planovi industrijske tranzicije hrvatskih regija. Panonska, Sjeverna i Jadranska Hrvatska dobit će odvojenu alokaciju sredstava, 506 milijuna eura, na raspolaganju za ulaganje u digitalnu tranziciju hrvatskog gospodarstva. Prilika koju vidimo je u pametnoj specijalizaciji gospodarstva, u kreiranju novih inovativnih proizvoda i usluga, umrežavanju gospodarstvenika i poduzetnika te pomoći start up-ovima. Cijeli ovaj proces odradili smo sa stručnjacima Svjetske banke koristeći njihovu metodologiju, već primijenjenu u pojedinim državama u kojima se vide gospodarski pomaci. Čekaju nas veliki izazovi prilagodbi novim gospodarskim načinima poslovanja, a upravo u ovim dodatnim sredstvima vidimo pomoć poduzetnicima ne samo da razvijaju poslovanje u Hrvatskoj, već i šire. Bit će raspisivani pozivi, za svaku regiju posebno, a dobro je da nema konkurencije među regijama, alokacije su odvojene, a planovi različiti. U tom smislu, Panonska Hrvatska ima priliku povući 200 milijuna eura upravo kroz ovakve specifične pozive. Imamo već pohvale Europske komisije zbog ovakvog teritorijalnog pristupa, gdje će se više sredstava ulagati u nerazvijena područja, ali već sada radimo na pripremi poziva u suradnji s poduzetnicima. Grane u koje će se ulagati sredstva u Panonskoj Hrvatskoj su prehrambena industrija, poljoprivreda, ICT, drvoprerađivačka industrija, ali i kontinentalni turizam – rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija