U vremenu od 4. do 6. ožujka na području Policijske uprave osječko-baranjske u prometu su zaustavljena 24 vozača koja su imala nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi: 22 vozača osobnih automobila i 2 vozača bicikla.

U navedenom periodu osim alkohola evidentirano je još 305 prekršaja od kojih 157 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 13 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 21 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 6 prekršaja upravljanja pod zabranom, 4 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom, 2 prekršaja odbijanja ispitivanja na prisutnosti droga u organizmu vozača i 100 ostalih prekršaja.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je jučer, 7. ožujka, u 19,35 sati, u Đakovu, kada je u nadzoru prometa zaustavljen vozač osobnog automobila, 55-godišnji hrvatski državljanin iz Đakova. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,99 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U petak, 5. ožujka, u 11,10 sati, u Majškim Međama, u nadzoru prometa zaustavljen je 48-godišnji hrvatski državljanin iz Majških Međa, koji je upravljao osobnim automobilom, prije stjecanja prava na upravljanje. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,20 grama po kilogramu te je isti uhićen sukladno Prekršajnom zakonu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 35 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 10 negativnih prekršajnih bodova.

Istog dana, u 23,35 sati, u Markovcu Našičkom, u nadzoru prometa zaustavljen je 47-godišnji hrvatski državljanin iz Vukojevaca, koji je upravljao osobnim automobilom, za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije te mu je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,92 grama po kilogramu. Vozač je uhićen te priveden na Općinski sud koji mu je odredio zadržavanje od 14 dana. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 60 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 12 negativnih prekršajnih bodova.

U nedjelju, 7. ožujka, u 00,30 sati, u Osijeku, u nadzoru prometa zaustavljen je 44-godišnji hrvatski državljanin iz Zagreba, koji je upravljao osobnim automobilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije. Vozač je u zadnje tri godine tri puta pravomoćno presuđen za upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije i privremeno mu je oduzeto vozilo. Vozač je uhićen te priveden na Općinski sud koji mu je odredio zadržavanje od 15 dana. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova

Jučer, u 3,30 sati, u Koritni, dogodila se prometna nesreća u kojoj je vozač osobnog automobila, 30-godišnji hrvatski državljanin iz Šodolovaca teško tjelesno ozlijeđen. Vozač je uslijed nekretanja sredinom obilježene prometne trake sletio sa kolnika te je mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 0,76 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 8 300 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 6 mjeseci i 3 negativna prekršajna boda.

Istog dana, u 14,00 sati, u Osijeku, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom. Vozaču osobnog automobila, 58-godišnjem hrvatskom državljaninu iz Osijeka, evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 1,17 grama po kilogramu. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 15 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

U petak, 5. ožujka, u 23,55 sati, na državnoj cesti broj 2 (Osijek-Klisa) zbog prekoračenju brzine kretanja vozila zaustavljen je 42-godišnji državljanin Srbije. Vozač je upravljao osobnim automobilom, marke BMW i kretao se brzinom od 201 km na sat, van naselja, gdje je brzina ograničena na 90 km na sat. Za počinjeni prekršaj izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 5 000 kuna te zaštitna mjera zabrana korištenja strane vozačke dozvole za upravljanje motornim vozilom na području Republike Hrvatske u trajanju od 1 mjesec.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost