Ministarstvo kulture RH donijelo je odluku da starogradsku pjesmu zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro. Starogradskim pjesmama naziva se vrsta pjesama koje su nastale i još se izvode u gradovima, gradićima i selima Slavonije, Baranje i Srijema te na širem panonskom prostoru.

Oko Sv. Kate (krajem studenoga) svake godine od 1998. u Đakovu održava se Smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske.

U 2022. godini Smotra se održava 19. studenoga s početkom u 17:30 sati u Hrvatskom domu (Kino). Očekuju se sudionici iz cijele Republike Hrvatske i grada domaćina, Đakova.

Ovo je priredba koja ima za cilj očuvanje običaja, pjesme i plesa građanske tradicije i uvijek i ponovo izazove oduševljenje bogatstvom i raskoši građanskih kostima.

Sudjeluju društva koja njeguju građansku tradiciju i običaje iz cijele Hrvatske. To je prva i jedina priredba ove vrste na državnoj razini. Prvotni osnivači ove smotre su Grad Đakovo, Turistička zajednica Grada Đakova i Savez KUD-ova Slavonije i Baranje. Uz daljnju organizaciju Saveza KUD-ova Grada Đakova, Turističke zajednice grada Đakova te KUD-a ”Sklad” Đakovo, pokrovitelji manifestacije su Grad Đakovo i Osječko-baranjska županija.

Izvor|Foto: Turistička zajednica Grada Đakova