Jubilarni, 25. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara održat će se u Đakovu 23. i 24. lipnja 2022. 

Organizatori manifestacije su Ogranak Matice hrvatske u Đakovu i Slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak Društva hrvatskih književnika. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i medija i Grad Đakovo, a ove godine  su suorganizatori Centar za kulturu Đakovo i Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo, gdje će se održati programi. 

Osim Okruglog stola i drugih programa posvećenih književnoj kritici i književnosti, bit će dodijeljena ovogodišnja  Nagrada i Povelja Julija Benešića za književnu kritiku te prikazan filmski zapis Zlatka Mesića  s Prvih Susreta. 

U glazbenom programu nastupit će sopranistica Helena Mamić uz pratnju Darija Kusture. 

Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara osmišljeni su s ciljem da se omogući stalno pregledno praćenje hrvatskog književnog stvaralaštva i proizvodnje, pjesničke, dramske i kritičke, da se njezin značenjski sustav svake godine kritički predoči i vrednuje, da se sustavno pridonosi ugledu i značenju hrvatske književnosti, književne kritike i kritičara koji ustrajno djeluju i posreduju između pisaca i čitatelja u periodici i medijima, da književne vrijednosti izađu na vidjelo, kao i da se potiče, prosuđuje i unaprjeđuje razvoj i smjerovi književne kritike u Republici Hrvatskoj.

Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara započeli su svoj rad  u drugom vremenu za hrvatsku književnu kritiku i hrvatsku književnost uopće, kada je internet u povojima, društvene mreže nisu postojale, a hrvatske su dnevne novine i časopisi još uvijek imale ustaljene i opsežne rubrike ili cijele dnevne priloge u kojima se pratila književnost i to iz pera redom renomiranih književnih kritičara i kritičarica. Vremena su se promijenila, ali književna kritika je opstala, pa tako i Đakovački susreti, koji su zadržali temeljne odrednice svoga programa utvrđene Pravilima Susreta. 

Izvor|Foto: Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara