U Đakovu se obilježila 27. godišnjica osnutka 3. gardijske brigade “Kune“.

„Kune„ su osnovane 29. travnja 1991. godine prema zapovijedi tadašnjeg ministra obrane Republike Hrvatske i koja je svoj doprinos u očuvanju suvereniteta i neovisnosti dala na gotovo svim bojišnicama u Republici Hrvatskoj. Brigada je pretrpjela ukupne gubitke od 369 poginulih pripadnika, preko 1088 ranjenih ili ozlijeđenih i 15 nestalih pripadnika.

Program obilježavanja 27. godišnjice osnutka započeo je 28. travnja u Domu kulture Đakovo, gdje je u suradnji s udrugom „Žene u Domovinskom ratu“ iz Zadra, održana projekcija filma „Oni su Hrvatska“.

Glavni dio proslave održan je u nedjelju, 29. travnja. Proslavi su prisustvovali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane g. Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske g. Ante Deur , pomoćnik ministra Hrvatskih branitelja g. Nenad Kržić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora g. Domagoj Mikulić, izaslanstva MUP-a, OSRH, ratni zapovjednici, gradonačelnik Marin Mandarić te sami veterani 3. gardijske brigade „Kune”.

U sklopu obilježavanja, u katedrali Sv. Petra u Đakovu misno slavlje predvodio je rektor bogoslovnog sjemeništa u Puli, DeAngelius Piergiorgio. Potom je slijedio mimohod veterana 3. gardijske brigade “Kune” i uzvanika od Đakovačke katedrale prema spomen-obilježju hrvatskim braniteljima Đakova i Đakovštine (Vijenac kardinala Stepinca), gdje je izaslanstvo položilo vijence i zapalilo svijeće. U podne je održana svečana akademija u Domu kulture u Đakovu, a nakon nje domjenak i druženje u vatrogasnom domu Đakovo.

Povjesnicu 3. GBR pročitao je umirovljeni bojnik Marko Derežanin, ističući njezin svijetli ratni put od istoka do juga.

– Jedna je od četiriju najelitnijih brigada HV-a, sačinjena od prekaljenih slavonskih ratnika, koji su prošli brojna slavonska ratišta, sudjelovali u operaciji Maslenica koja je povezala sjever i jug Hrvatske, a potom i u Bljesku, i koji su prvi ušli u dotad okupirane Okučane – rekao je Derežanin, podsjetivši da su tijekom ratnog puta 3. gardijske brigade poginula 373 njezina pripadnika, 11 ih se vodi nestalima, a 1088 ih je ranjeno. Danas je njezin put nastavila Gardijska oklopno-mehanizirana brigada.

Autor: I.K.