U zadnja 24 sata:

– obrađeno 567 uzoraka

– 194 pozitivnih nalaza (Osijek 99, Đakovo 28 , Čepin 14, Našice 11, Darda 7, Belišće 5, Donji Miholjac 4, Antunovac, Bilje, Đurđenovac, Feričanci i Koška po 3, Beli Manastir, Kneževi Vinogradi i Petlovac po 2, Bizovac, Drenje, Erdut, Valpovo i Trnava po 1)

– 72 hospitalizirane osobe (52 u KBC Osijek, 20 u OŽB Našice) od kojih su 6 u Respiracijskom centru

– preminule su četiri osobe (dvije iz Osijeka te po jedna iz Aljmaša i Čepina, u dobi od 80 do 95 godina)

– 773 osoba u samoizolaciji

U proteklih tjedan dana (od 20. do 26. listopada 2021. godine) policijski službenici proveli su 149 provjera osoba u samoizolaciji te utvrdili četiri kršenja (u Osijeku, Budimcima, Bolmanu i Đakovu). Obavili su i 727 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu su utvrdili jedno kršenje propisanih mjera (noćni klub u Donjem Miholjcu).

Inspektori i službenici civilne zaštite u razdoblju od 19. do 26. listopada 2021. godine obavili su 119 nadzora provođenja epidemioloških mjera i nisu utvrdili nepravilnosti.

Nakon sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije danas (26. listopada 2021. godine) održana je konferencija za medije na kojoj su govorili načelnik Stožera Mato Lukić, voditelj Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ dr. sc. Tomislav Dijanić i ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek dr. sc. Željko Zubčić.

– Kao i ostalim dijelovima Hrvatske, i na području naše županije imamo povećanje broja oboljelih od koronavirusa. U zadnja 24 sata preminule su četiri osobe, u dobi od 80 do 95 godine, a niti jedna od njih nije bila cijepljena te je i to povod da građane pozovemo na cijepljenje protiv koronavirusa, osobito starije osobe – rekao je načelnik Županijskog stožera Mato Lukić te dodao kako je jučer stigla nova uputa Nacionalnog stožera CZ da je potrebno dodatno pojačati nadzore provođenja epidemioloških mjera.

Članovi Županijskog stožera razmatrali su i stanje u školstvu. Kako je rečeno, na koronavirus je trenutno pozitivno 178 učenika škola koje su u nadležnosti Županije te još 30-ak s područja Grada Osijeka. Niti jedan ravnatelj nije zatražio prelazak cijele škole na nastavu na daljinu nego se u slučaju potrebe takav oblik provodi za razrede s pozitivnim učenicima. Stav Stožera je da se tako nastavi i u narednom razdoblju, s tim da se posebno poziva na oprez učenike srednjih škola i studente, među kojima se bilježi osobito povećanje broja oboljelih.

Dr. sc. Tomislav Dijanić je rekao kako trenutna procijepljenost na području županije iznosi 54 posto, odnosno povećava se oko 0,5 posto tjedno, što je dakako nedovoljno da bi se ostvario željeni efekt i poboljšanje ukupnog stanja. Zainteresirani za primanje treće i(li) docjepne (booster) doze cjepiva mogu se javiti svojim obiteljskim liječnicima i po njihovoj najavi u studenom će biti organizirani punktovi i za ta cijepljenja.

– U KBC-u je od početka četvrtog vala koronavirusa pripremljeno 130 ležaja za oboljele. Imamo 25 aktiviranih respiratora, no trenutno se više puni infektologija te smo aktivirali drugu fazu od 32 kreveta, a ako bude potrebno spremni smo aktivirati još 30 od tih 130 kreveta – rekao je dr. sc. Željko Zubčić. Naglasio je da KBC radi normalno sve programe, a primjetno je kako među novopozitivnima ima više osoba koje su mlađe od 50 godina, dok na bolničko liječenje dolaze uglavnom stariji od 50 godina. Necijepljene osobe čine više od 90 posto hospitaliziranih s težim simptomima oboljenja, a od pacijenata na respiratoru više od 95 posto nisu cijepljeni.

Izvor: Osječko-baranjska županija