U Iloku su danas dodijeljeni ugovori Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao nositelja „Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije“ za 2022. godinu. Kroz program je dodijeljeno 20 ugovora ukupno vrijednih 3 milijuna kuna.

– Prvi put smo raspisali ovaj program i prema dodijeljenim sredstvima je jasno da je interes bio iznimno velik. Od planiranih dva milijuna kuna, u konačnici smo došli do tri milijuna kuna. Cilj je krenuti u smjeru jačanja položaja Hrvata u Republici Srbiji, očuvanje njihovog  kulturnog i vjerskog identiteta. Stvorena su nova prijateljstva i otvorene su nove suradnje i partnerstva posebno u pograničnom području stoga planiramo sredstva i za 2023. godinu kako bi nastavili ovaj važan program – rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU.

Posebna pažnja u provedbi programa usmjerena je na pružanje potpore Hrvatima u Republici Srbiji, povezivanje s Hrvatima u Republici Srbiji, potpora njihovu povratku i ostanku te očuvanje njihove pune ravnopravnosti te pridonošenje gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji.

– Sve ono što će doprinijeti onome što rade stoljećima, a to je očuvanje identiteta i daljnji razvoj kulture, da se mladi prilagode sadržajima zbog kojih su Hrvati prepoznatljivi na svom području. Ova vrsta suradnje, RH s naglaskom na Hrvate iz Srbije sigurno će doprinijeti jačanju suradnje i povezivanju kako bi zajednički tražili rješenja za unaprjeđenje položaja Hrvata koji su lojalni građani Srbije i svojim identitetom joj daju vrijednost koju nažalost nitko tamo ne prepoznaje – rekao je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Za aplikaciju na ovaj natječaj bilo je potrebno partnerstvo i to najmanje jednog partnera iz Republike Hrvatske i jednog iz Srbije u pograničnom prostoru. Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, danas je potpisao dva ugovora. Jedan u partnerstvu s Hrvatskim nacionalni vijećem u Srbiji, a drugi s Osnovnom školom Marija Gubec iz Tavankuta i Osnovnom školom Gorjani.

– Unazad pet godina smo razvili i nadogradili dosadašnju suradnju s Hrvatima u Vojvodini, i na institucionalnim razinama, kao i kroz financiranje projekata, savjetovanje, podršku u razvoju i unaprjeđenju kulturnih vrijednosti. Iz toga je izraslo vrlo kvalitetno prijateljstvo Osječko-baranjske županije i Hrvata u Vojvodini, izrasli su kvalitetni projekti koji se nastavljaju kroz ovaj program Ministarstva – rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Drugi put u svega nekoliko dana, na istoku Hrvatske boravi delegacija HNV-a predvođena predsjednicom Jasnom Vojnić te izabranim zastupnikom u Skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovim. Nakon Okruglog stola na temu suživota Hrvata izvan Hrvatske koji je održan u subotu u Topolju, danas su u ime HNV-a ali i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata primili dva ugovora.

– Ovo će nam pomoći da osnažimo kapacitete i resurse hrvatske zajednice u Republici Srbiji, Vlada Republike Hrvatske, kao i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU su izvrsni partneri. Mi živimo u vremenu s vrlo ograničenim financijskim dotacijama od strane države u kojoj živimo i djelujemo.  Podrškom kakvu danas imamo, stvaramo perspektivu razvoja. Danas potpisanim ugovorima i dodijeljenim sredstvima su pokrivena sva područja na kojima žive Hrvati i to nas raduje. Politike financiranja manjinskog naroda u Srbiji nisu razvijene kao u Hrvatskoj, pa nam ova sredstvo još više znače – rekao je Tomislav Žigmanov.

Zbog iznimnog interesa korisnika, ali i kvalitetnih projekata za koje su danas dodijeljeni ugovori, ministrica Tramišak najavila je pripremu istog programa i za iduću godinu.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija