Danas je u kući Reichsmann održana uvodna konferencija druge faze projekta „Zaželi“ pod nazivom „Svi Zajedno 2“. Na konferenciji su govorili pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Sanja Rogoz-Šola, gradonačelnik Marin Mandarić i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Uvodne riječi o samom projektu rekla je pročelnica Sanja Rogoz-Šola, a nakon toga pušten je videozapis u kojemu je prikazan odnos najstarije korisnice na projektu Ruže Barišić Jaman i njezine gerontodomaćice Mare.

Projektom „Svi ZAjedno 2“ Grad Đakovo zapošljava 53 žene koje će u razdoblju od 12 mjeseci brinuti o 318 starijih i nemoćnih osoba na području grada i prigradskih naselja.

Projekt Grada Đakova „Svi Zajedno 2“ financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa zapošljavanja žena „Zaželi“ – faza II. Vrijednost projekta iznosi 4.877.630,00 kuna, čineći ga jednim od većih projekata odobrenih u okviru navedenog programa „Zaželi“- faza II. Projekt se provodi na području grada Đakova te u prigradskim naseljima Budrovci, Đurđanci, Ivanovci Đakovački, Kuševac, Piškorevci, Selci Đakovački i Široko Polje.

Partneri u projektu “Svi ZAjedno 2” su Centar za socijalnu skrb Đakovo, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Osijek.

Nekoliko riječi o samom projektu rekao je i gradonačelnik Marin Mandarić koji je naglasio da osim samog Grada, u Đakovu još nekoliko udruga provodi projekt Zaželi te je kroz njega zaposleno više od 100 osoba koje brinu o negdje oko 500 krajnjih korisnika.

Marin Mandarić: Ovo je jedan od najboljih projekata Europske unije

„Projekt je jedan od najboljih projekata Europske unije. Donosi dobrobit ženama koje imaju priliku zaposlit se, a isto tako donosi dobrobit korisnicima kojima je pomoć u kući prijeko potrebna. Nadam se da će se i ubuduće otvarati Javni pozivi za ovakve projekte.“, rekao je gradonačelnik Mandarić te zahvalio ministru Aladroviću na svemu što čini za Đakovo istaknuvši kako je u posljednjih nekoliko godina u gradu otvoreno više od 1000 novih radnih mjesta.

Josip Aladrović: Ovakvi projekti mijenjaju svakodnevicu starijih ljudi

Ministar Josip Aladrović zahvalio se na pozivu na konferenciju te je istaknuo program „Zaželi“ kao jako dobar alat pogotovo u manjim sredinama gdje postoji socijalna isključenost na višim raznima:

„Mi smo kroz projekt „Zaželi“ do sada investirali više od milijardu i sedamsto milijuna kuna u cijeloj Republici Hrvatskoj i to su značajna sredstva iz tri prioritetne osi. Ovdje se ne radi samo o zapošljavanju za koje je gradonačelnik naveo na koji način Vlada zajedno s jedinicama lokalne samouprave pomaže, odnosno formira veću količinu radnih mjesta u svim sredinama pa tako i u Đakovu, nego se radi o socijalnoj uključenosti starijih osoba, odnosno korisnika programa.“

Zaposlenim ženama program „Zaželi“ donosi određenu količinu obrazovanja koja ih kasnije čini konkurentnijima na tržištu rada.

Za kraj je rekao kako program „Zaželi“ i svi slični programi mijenjaju svakodnevicu starijih ljudi uključenih u te projekte te će Vlada svakako nastaviti s takvim projektima.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo