Točno u podne, danas je u osječku zračnu luku sletio prvi zrakoplov Croatia Airlinesa na novoj liniji Osijek –München. Slijetanje su iz novoobnovljenog kontrolnog tornja promatrali direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos, direktor Croatia Airlinesa Jasmin Bajić, direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i novinari i fotoreporteri.

– Nadam se da je ovaj let samo početak i da ćemo u budućnosti imati još više zrakoplova koji će slijetati u Zračnu luku Osijek. Nama je zadovoljstvo što konačno možemo toranj pustiti u rad, nakon sustavne obnove u posljednje dvije godine i opremanja najmodernijom opremom. Mi ćemo pratiti razvoj Zračne luke i u svakom trenutku nastojat ćemo dati doprinos razvoju zračnog prometa u ovom dijelu Hrvatske – istaknuo je ravnatelj Hrvatske kontrole zračne plovidbe Bagarić.

U obnovu tornja uloženo je više od 7 milijuna kuna čime je rekonstruirana stara zgrada, nova pristupna cesta i parkiralište te nabavljena najmodernija oprema u regiji.

– Čestitam i zahvaljujem svima koji su bili uključeni u organizaciju leta, od Croatia Airlines-a do kontrole zračne plovidbe koja nas je ugostila u novoobnovljenom tornju, inače bez funkcije od Domovinskog rata. Uspostavljeni let Osijek – München za Osječko-baranjsku županiju znači puno jer posljednjih nekoliko godina ogromne napore ulažemo u razvoj gospodarstva i turizma, a siguran sam da će sve aktivnosti Zračne luke Osijek u budućnosti doprinijeti zajedničkom cilju – napretku naše županije. Osim toga, ovim letom dodatno povezujemo naše sugrađane u inozemstvu s njihovim najmilijima – kazao je Lukić.

Prvim letom u Osijek je stiglo dvadesetak putnika, a sat vremena kasnije iz Osijeka je prema Münchenu poletjelo njih dvadeset i pet. Promotivna cijena povratnog leta i dalje ostaje od 129 eura, a u Zračnoj luci ističu kako očekuju i porast interesa za ovu međunarodnu liniju.

– Na ovom letu imali smo i tri majke s bebama što je svakako obilježilo let i označilo lijep početak cijele priče. Nadam se da će, kako i planiramo, on postati cjelogodišnji – rekao je direktor Croatia Airlinesa Jasmin Bajić.
Osječka je zračna luka danas položila prvi test, unatoč magli prvi su putnici stigli, a dočekani su s cvijećem i prigodnim programom.

– Vjerujem da ćemo zajednički i unatoč izazovu koji nosi pandemija u budućnosti proširiti mogućnosti zračne luke koja treba biti generator gospodarskog i turističkog razvoja istoka Hrvatske. Ovo je prva međunarodna linija prema Njemačkoj, a time i prema ostatku Europe i svijeta. U planu su nam i nove destinacije o kojima razgovaramo i s našom nacionalnom i s drugima vio kompanijama – rekao je direktor Zračne luke Ivan Kos.

– Uvođenjem ove linije Osijek se povezuje s jednim vrlo bitnim europskim čvorištem, ali i cijelim svijetom jer linije iz Münchena idu diljem svijeta, što znači da se Osijek pozicionira kao regionalno prometno središte. Mnogobrojni investitori koji obilaze naš grad u potrazi za parcelama u Gospodarskoj zoni Nemetin, raspituju se o potencijalima naše Zračne luke, a siguran sam da je uz suradnju s Croatia Airlinesom, budućnost zajamčena. Uz to, nedavno smo, s ministrom Butkovićem najavili i nova ulaganja u Zračnu luku, dok se trenutno na području grada Osijeka i uz pomoć Vlade, Županije i Grada provode prometno-infrastrukturni projekti vrijedni više od 800 milijuna kuna – rekao je Radić.

Za obnovu putničkog terminala Zračne luke Osijek, kako je nedavno najavio ministar Butković prilikom posjete Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji u ovoj i sljedećoj godini na raspolaganju je 40 milijuna kuna, a usporedno se radi i na pripremi projekata modernizacije Zračne luke, financiranih sredstvima Europske unije, a čija se vrijednost procjenjuje na 400 milijuna kuna.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija