U uredu svaki radni dan provodimo barem osam sati, i tako u prosjeku 35-40 godina koliko traje radni vijek. I iako rijetko ured doživljavamo „svojim“ poput doma ili vikendice, s obzirom na to koliko vremena u njemu provodimo, bitno je da se u njemu osjećamo udobno. U nastavku pročitajte neke korisne i zanimljive savjete kako učiniti svaki ured ugodnijim mjestom za boravak.

Dogovorite osnovne smjernice

Prije nego počnete uređivati svoj ured, a ovisno o tome čiji je, tj., imate li vlastitu tvrtku ili radite za obiteljsko poduzeće ili pak radite za nekog poslodavca koji je vlasnik ureda, pokušajte razgovarati s nadređenim o tome koje preinake su dozvoljene, a koje ne. Nakon toga će vam biti puno jednostavnije odlučiti koliko ćete vremena i truda (a u krajnju ruku i novaca) uložiti u uređenje svojeg radnog prostora.

Krenite sa sitnicama

Bez obzira na to imate li potpuno slobodne ruke ili ste pak dobili striktna ograničenja, neke sitnice uvijek možete dodati kako biste se svakodnevno ugodnije osjećali. Za početak, male biljke poput sukulenata ne zahtijevaju puno mjesta ni pretjeranu brigu, a malo zelenila unijet će dašak prirode i u najtmurnije prostore. Osim malenih biljaka, na svoj radni stol možete staviti fotografije koja izazivaju pozitivne osjećaje poput onih s članovima obitelji, kućnim ljubimcima ili pak mjesta koje želite posjetiti. Pod sitnice spadaju i maleni ukrasi poput porculanskih figurica i slično, a koji mogu dodati dašak osobnosti vašem radnom prostoru.

Presložite raspored

Ako vam to nadređeni dozvoli, ali isto tako ako imate dovoljno prostora i mašte, razmislite o tome da malo izmijenite raspored kancelarijskog namještaja. Ovo je nešto što možete uraditi bez ikakvih financijskih ulaganja i zahtijeva nešto vremena i fizičkog rada. U slučaju da su vaši kolege raspoloženi za malo druženja nakon radnog vremena, dogovorite novi plan i presložite kancelarijski namještaj – novi će raspored namještaja donijeti dašak svježine u vašu radnu svakodnevicu.

Dodajte police ili drugi sitni namještaj

U slučaju da imate dovoljno mjesta, dodajte nove police za knjige i registratore u svoj ured. Na ovaj ćete način, osim što ćete malo promijeniti izgled svojeg radnog prostora, dobiti i novi prostor za odlaganje važnih dokumenata, registratora, ali i nagrada koje ste osvojili za uspjehe i kvalitetu u radu.

Obojite kancelarijski namještaj

Ako se na vašem radnom stolu vide tragovi dugogodišnjeg korištenja ili ako je polica za knjige izblijedila nakon što je izložena sunčevoj svjetlosti već dugo vremena, razmislite o tome da ih obojite u novu boju. Zapravo, boja ne mora uopće biti nove nijanse, ako vam se sviđala originalna nijansa koju je namještaj imao kada je bio nov, obojite ga u tu istu, a ako pak želite nešto sasvim novo, tada potražite neku novu nijansu koja će biti velika novost u vašem uredskom prostoru.

Kupite nešto novo

Na kraju, ako ste dobili dozvolu nadređenog ili imate vlastitih sredstava koje ste spremni uložiti u svoj radni prostor, tada razmislite o kupovini novog kancelarijskog namještaja. To može biti samo jedan komad poput novog radnog stola (koji se, na primjer može podizati), ili pak potpuna renovacija cijelog prostora koja može uključivati, osim namještaja i bojanje zidova i slično.

Sponzorirani članak