Na jučerašnjoj konferenciji za medije gradonačelnik grada Đakova Marin Mandarićzamjenik gradonačelnika Robert Francem i direktorica Turističke zajednice grada Đakova Marija Burek, predstavili su dio programa 54. Đakovačkih vezova te je najavljeno kako će se održati od 29. lipnja do 5. srpnja 2020. godine.

Gradonačelnik Mandarić naveo je kako ovogodišnje predstavljanje programa kasni zbog situacije vezane za koronavirus, ali su s obzirom na dobru epidemiološku situaciju uspjeli složiti program 54. Đakovačkih vezova. Naime prošloga tjedna održan je sastanak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo gdje su kao organizatori Vezova dobili tehničke upute za održavanje s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju te su dobivene epidemiološke mjere koje će se još iskristalizirati do samog početka Vezova.

Iako će ovogodišnji Đakovački vezovi biti sadržajno nešto skromniji nego što je to bilo ranijih godina, iz Grada navode kako će i dalje esencija Đakovačkih vezova kao Smotre folklora Slavonije, Baranje i Srijema biti ispunjena.

Svečano otvaranje Đakovačkih vezova bit će u petak (3. srpnja) navečer, a program “Slavonijo zemljo plemenita” te “Izbor za najbolje nošeno narodno ruho” bit će održani u drugom terminu i na drugoj lokaciji. Bit će to subota (4. srpnja) na pozornici ispred đakovačke katedrale, a iz Grada objašnjavaju promjenu lokacije i termina činjenicom da je to program koji okupi jako puno ljudi te je bolje da se održi na većem prostoru zbog trenutne epidemiološke situacije i mjera.

U nedjelju (5. srpnja) bit će održana tradicionalna Svečana povorka, na kojoj će biti folklorne skupine s područja Đakovštine, Slavonije i Baranje, a očekuju se i skupine iz ostatka Hrvatske. Do kraja idućeg tjedna trebale bi biti propisane mjere za održavanje folklornih proba te će tada biti jasnije koje će se još skupine pridružiti 54. Đakovačkim vezovima. Mali vezovi će se ove godine održati unutar Svečane povorke, a o tome hoće li sudjelovati u povorci odlučit će članovi KUD-ova pojedinačno. Istoga dana navečer bit će zatvaranje Vezova uz nastup KUD-a Tena povodom 35 godina djelovanja kulturno-umjetničkog društva.

Direktorica Turističke zajednice grada Đakova navela je kako poduzimaju sve da se održi i glazbeni program u Vezovskom šatoru te gastroponuda, a finalnu verziju programa poslat će u HZJZ te će čekati njihovo zeleno svjetlo. Pozvala je sve posjetitelje, sudionike, građane i ostale da se pridržavaju svih propisanih mjera te je navela kako se nada da će sve proći u najboljem mogućem redu.

Zamjenik gradonačelnika Robert Francem istaknuo je da će ovogodišnji Vezovi biti bogati i izložbama te će biti održani i 11. Đakovački rezovi. Svečano otvorenje 54. Đakovačkih vezova nazvano je “Moja duša bećarska”, autor i scenarist programa je Mirko Ćurić, a Darko Milas redatelj.

Video press konferencije možete pogledati ovdje. Pratite naš portal jer uskoro donosimo program 54. Đakovačkih vezova!

Autor: Maja Sajko
Foto: Marko Milas