Đakovo je poznato po mnogim tradicijama, ali tradicija jazz glazbe i festivala vezanoga uz nju jedna je od najmlađih. Povezanost Đakova i jazza našla je svoje mjesto i u osnovnoškolskim udžbenicima gdje je Đakovo opisano i kao grad u kojem se svira jazz. Zbog toga je odgovornost još i veća te je organizacija ovakvog događaja iznimno važna za Đakovo i njegovu okolicu.

Festival je svoje djelovanje započeo 2012. godine te je kontinuirano djelovao četiri godine. Nakon male pauze, ponovno je otvorio svoja vrata 2019. godine i ove se 2020. vraća na velika vrata. Do sada je uvijek imao međunarodni karakter pa su tako na pozornici “JazzVeza” nastupili jazz glazbenici iz Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Velike Britanije, Francuske, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Naravno, većina je hrvatskih jazz glazbenika također nastupila na ovom festivalu pa se tako sjećamo i Matije Dedića, Saše Nestorovića, Jurice Vrandečića, Krunoslava Levačića, Adriana Bernobića, Zvonimira Šestaka, Ivara Robana, Davora Križića, Borka Rupene, Branka Sterpina, Miroslava Vujića, Big Banda “Hrvatske liječničke komore” i banda “Heatwave.” Uz to, nije na odmet spomenuti i idejnog začetnika i takozvanoga “spiritusa movensa” cijeloga festivala Antona Glasnovića, rođenog Đakovčanina i liječnika koji je svake godine nastojao da festival bude sve bolji i bolji. Od početka je koncept bio nastup jednog hrvatskog i jednog stranog benda, a suradnju su kasnije na istoj pozornici ostvarili na “jam sessionu” organiziranom unekom od obližnjih kafića. Uz to, prvih su se godina organizirale i jazz radionice profesionalaca svim zainteresiranim đakovačkim glazbenicima i to potpuno besplatno.

Ove godine ponovno probijaju granice, ali ovaj puta ne samo Hrvatske, već i svjetske jer će se festival nastaviti u još užem idiomu, a to je neo-bop. Naime, ne postoji na svijetu niti jedan neo-bop festival pa će ovo biti prvi neo-bop festival na svijetu. Razlog za to je što širinom ponude jazz festivali danas nastoje proširiti i publiku koja će ga posjetiti. No koncept “JazzVeza” nikada nije bila širina publike, već čistoća stila i kvaliteta glazbe koju publika dobiva odlaskom na koncerte, odnosno jednostavno rečeno – kvaliteta.

Festival će se održati sutra, 3. listopada s početkom u 20.00 sati u Velikom parku ili ispred Katedrale u Đakovu, a u slučaju kiše održat će se u kinu.

Na ovom šestom po redu “JazzVez” festivalu nastupit će dva benda:

“Saša Nestorović Quartet” (HR/POR)

Sastav je oformljen kao projekt specifičnog profila za nastup na đakovačkom neo-bop festivalu. U ovoj postavi, ovom prigodom program pripremaju:

Saša Nestorović, vođa sastava, saksofonist i pedagog, Nenad Jura Vrandečić, kontrabasist najdugovječnijeg zagrebačkog jazz sastava, grupe Zagreb jazz Portrait. Tu su također I mlađe snage ovoga sastava. Joao Ferreira, diplomirani jazz pijanist i skladatelj iz Lisabona koji je ne tako davno preselio iz Lisabona u Zagreb i ostvario u kratkom roku brojne uspješne suradnje s domaćim glazbenicima. Jerko Jurin, student Howarda Curtisa u Grazu, nadolazeća velika zvijezda s iskustvom psihodelične izvrsnosti i dijeljenja pozornica s najznačajnijim glazbenicima JeboTon produkcije , našao svoj mir u jazzu.

Program na đakovačkom neobop festivalu u cijelosti je posvećen aktualnoj proslavi stote obljetnice rođenja jednog od velikih genija glazbe – Charliea Parkera. Osim njegovih originalnih skladbi ansambl priprema i neke od skladbi koje Parker nikada nije izvodio, ali potpuno usmjeren na parametre koje je Parker tražio, ne toliko na one koje je za svog na žalost prekratkog života već bio našao. Time be-bop stil u današnje vrijeme postaje neo-bop, a naslijeđe koje nam je Parker predao još uvijek je neistraženo i ostavlja prostor za brojne zahvate, usporedbe, suvremena avangardna dijatonska promišljanja.

Trio Joea Pandura

Izvor: Grad Đakovo, Jazz.hr