Osjećaj krivnje zaposlene mame može biti problem u vašoj gladi ako mislite da ne provodite dovoljno vremena sa svojom djecom. Majčinska krivnja je osjećaj koje imaju mame koje pokušavaju uskladiti zahtjeve majčinstva sa zahtjevima radnog života.

Zašto se žene osjećaju krivima za nešto što muškarci čine naizgled bez krivnje?

Neki se muškarci vjerojatno osjećaju krivima kad ostave svoje uplakano dijete u vrtiću. Biti muškarac ne znači da ne osjećate krivnju. No, tradicionalno se od žena očekivalo da ostanu kod kuće i odgajaju djecu.

Zanimljivo je da se mame koje ostaju kod kuće često brinu da će biti osuđivane jer se nisu vratile na posao.

Zašto se zaposlene mame osjećaju krivima?

Ne postoji znanstveno dokazan odgovor zašto se zaposlene mame osjećaju krivima. Je li to zato što društvo previše očekuje od njih ili zato što oni previše očekuju od sebe? Je li to zato što živimo u društvu koje očekuje da oba roditelja rade?

Velika je promjena vratiti se na posao s punim radnim vremenom, osobito nakon što neko vrijeme ostanete kod kuće. Naravno, nedostajat će vam vaša beba. Trebat će vam vremena da se naviknete na svoj novi raspored

Isto tako, može biti teško predati svoju bebu nekom drugom na čuvanje. Vjerojatno ćete osjetiti tjeskobu oko toga hoće li vaša beba biti dobro zbrinuta dok ste vi na poslu.

Možda ćete se brinuti da ćete propustiti važne prekretnice svog djeteta. Mnogi se roditelji brinu da će vrijeme provedeno u vrtiću negativno utjecati na razvoj njihova djeteta.

Kako prestati osjećati krivnju zato što ste zaposlena mama?

Sljedeći savjeti pomoći će vam da prevladate majčin osjećaj krivnje kako biste se oslobodili osjećaja krivnje i usredotočili se na uživanje u vremenu koje provodite s djetetom, kao i u vremenu na poslu:

1) Usredotočite se na dobitke

Karijera ima svojih prednosti. Usredotočite se na novac koji zarađujete i što vam on omogućuje. Čak i ako najveći dio prihoda trošite na vrtić, neće uvijek biti tako i moći ćete uživati u vašim prihodima vaše dijete krene u školu.

2) Neka vaš radni dan radi za vas

Jedna od stvari koje zaposleni roditelji vole kod posla je to što im omogućava odmor od kuće. Razgovori s kolegama, kave i vrijeme za čitanje knjige tijekom putovanja na posao. Pobrinite se da izvučete maksimum iz radnog dana. Neka vaš radni dan bude nešto čemu se veselite, a ne nešto čega strahujete.

3) Postavite granice

Mnogi se bore s postavljanjem granica, osobito u svijetu nakon pandemije, gdje ljudi često rade od kuće. Vaša je odgovornost da budete strogi i da imate čvrste granice. Ako je vrijeme nakon posla vaše obiteljsko vrijeme.

4) Organizirajte se

Organizacija je ključna za sretan dom i život bez stresa. Organizirajte vaše kućanstvo tako da kaos bude sveden na minimum. Razgovarajte s prijateljima koji su također zaposleni roditelji i pitajte ih imaju li kakve savjete za podijeliti. Svakako uključite i svog partnera. Briga za obitelj nije ženski posao – to je posao za cijelu obitelj.

5) Kvaliteta ispred kvantitete

Ako svoje vrijeme dijelite između posla i kuće, možda nećete moći provesti onoliko vremena sa svojom djecom koliko može roditelj koji ostaje kod kuće.

Međutim, možete se usredotočiti na uživanje u kvalitetnom zajedničkom vremenu kad god ste kod kuće.

6) Podsjetite se zašto radite

Bilo da radite jer vam je novac prijeko potreban ili zato što volite svoj posao, zapamtite zašto radite. Kad god se osjetite osjećaj krivnje, podsjetite se zašto radite i recite sebi da su ti razlozi opravdani.

7) Svatko se zbog nečega osjeća krivim

Ako vam gornji savjeti ne pomažu s krivnjom, zapamtite se da se svi zbog nečega osjećaju krivima. Na primjer, mama koja ostaje kod kuće osjeća se krivom što ne radi.

Pokušajte pitati svoje prijatelje roditelje zbog čega se osjećaju krivima; uskoro ćete imati cijeli popis pritužbi.

Izvor: Mamin kutak
Foto: ilustracija/Freepik