Mame se najčešće spominje u kontekstu toga što one mogu ili već čine za svoje obitelji, no vrlo rijetko se sjetimo nekom sitnicom i mi usrećiti upravo nju, ženu koja rijetko uopće i pomišlja na svoje potrebe i svo svoje vrijeme podređuje upravo svojim najdražima. Evo kako i vi možete usrećiti svoju mamu sitnicama! To nisu sitnice na koje će brzo zaboraviti, to su sitnice koje će joj dodatno uljepšati život!

Iako su istraživanja dokazala da su muškarci sretniji uz supruge koje ostaju kod kuće nakon rođenja djeteta i postanu kućanice i ne vraćaju se na posao, to ne znači da i vaša partnerica ili majka ne zaslužuju da bude sretna i ispunjena. Da, ljubav djeteta, zdravlje obitelji i zagrljaj voljene osobe, sve je to divno i krasno, no mama zaslužuje i više od toga, prenosi Mamin kutak.

1. Povratak s posla neka bude početak odmora

Dok je za većinu muškaraca povratak s posla kraj radnog dana, kod mama to nije tako. Samo da operem rublje, skuham večeru, očistim kuću, okupam djecu i spremim ih na spavanje, onda ću imati vrijeme za sebe. To vrijeme obično dođe nakon ponoći kada je svakoj mami krajnje vrijeme za spavanje ako želi preživjeti još ovakvih dana. Omogućite svojoj partnerici da povratak s posla bude upravo to što je vama. Barem jedan dan u tjednu (no dobro, mjesecu) zamijenite uloge. Osim što će partnerica imati vremena za djecu, odmor i malo dokolice, vi ćete ju više cijeniti kada vidite kako izgleda njezin radni dan.

2. Svaka mama ima pravo na malo privatnosti

Svaka mama mora imati vremena za posvetit se sebi barem dok sjedi na toaletu. Bez da skuplja prljavo rublje s poda kupaonice, briše prašinu s obližnje police ili mijenja rolu toaletnog papira. Neka svi članovi obitelji uštede mami vrijeme, energiju i živce i počnu pomagati u sitnicama koje će svim olakšati život. Koliko god željeli mami postaviti 100 pitanja, prešutite ih dok je u kupaonici. Kupka, depilacija ili pranje kose bez da je u ostatku doma smak svijeta, neka to postane vaša svakodnevica. Sjetite se, sretna mama-sretna obitelj.

3. Svaka mama ima pravo na „vrijeme za sebe“

Ako želite partnerici ili mami priuštiti kvalitetno vrijeme u kojem se može posvetiti samo sebi, dobro razmislite kako. Kupovina namirnica za večeru za mamu nije odmor! Kuhanje i čišćenje dok ste vi s djecom u parku isto nije odmor, što god vi mislili o tome.

4. Svaka mama ima pravo pojesti cijeli obrok u miru

Dijete ima pravo pojesti svoj obrok u miru. Tata svaki dan jede svoj obrok u miru, sa svog tanjura, sjedeći na svom stolcu. Isto to zaslužile su i mame, umjesto jurcanja između kuhinje i blagavaonice, jedenja  dok hoda ili ono što klinci ne vole.

5. I mama može biti bolesna kao i ostali članovi obitelji

Koliko god žene snažne i hrabre bile, koliko god mnogo mogle istrpiti, svaka mama zaslužuje pravo na svoje bolovanje. Kada su tate i djeca bolesni, mame su te koje brinu o njima. Zato ne dopustite da vaša bolesna mama ili supruga nema pravo na njegu i lječenje. Dogovorite s klincima da se udružite, kuhajte mami čajeve, pripremite joj obrok i osigurajte joj mir i tišinu za odmor. Vjerujte nam, cijenit će to mnogo više no što mislite!

6. Mama zaslužuje da njezine stvari uvijek budu na svom mjestu

Mobitel, omiljena majica ili daljinski. Sve to će mamu dočekati na mjestu gdje se najmanje nada. Dok ona uredno 0-24 vraća vaše stvari na pripadajuća mjesta, najmanje što možete učiniti za nju jest barem njezine stvari koje dirate vratiti na mjesto.

7. Nikada ne preispitujte zašto je dom neuredan ili ručak još nije gotov

Djeca su živa, zdrava i nasmijana, svi ste na toplom i sigurnom? Onda nema prostora za prigovore, kaos znači da je mama odlučila danas malo više vremena posvetiti djeci, a malo manje neprestanom spremanju i čišćenju.

8. Svaka mama zaslužuje svoj kutak

Dok klinci imaju većinu doma prepunu igračkama, tata ima svoj radni kutak ili kutak za zabavu, mamama obično ostaje tek kaotična kuhinja. A svaka mama zaslužuje svoj mali kozmetički kutak ili mjesto u stanu gdje će moći u miru barem prolistati omiljeni časopis.

Kada zbrojite sva zaduženja koja ste dobili, shvatit ćete da vam neće oduzeti ni mnogo vremena ni novca, a osmijeh na licu mame vrijedi milijune, zar ne?

Izvor: Mamin kutak
Foto: Freepik