Đakovački košarkaši srušili su još jednu momčad iz samoga vrha. Nakon Jazina i Sonik Puntamike, pod tornjevima đakovačke katedrale, pala je i Dubrava.

PRVA KOŠARKAŠKA LIGA, 10. KOLO

 

                        

 

82:78 (18:17: 23:29; 17:22; 24:10)

Đakovo – Nastavno sportska dvorana Đakovo. Gledatelja: 300. Suci: Krešimir Katić, Matej Grubišić (Slavonski Brod) i Pavle Kukić (Požega). Opunomoćenik: Krešimir Arar (Slavonski Brod).

ĐAKOVO: Vladović 11, Kelava, Češkić 7, Hajduković, Grbeša 2, Šimun Vukadin, Matej Karlović 29, David Vukadin, Stjepan Vukadin, Marko Karlović 19, Hrkač 17. Trener: Davor Lončarić.

DUBRAVA: Čubrić 18, Filić, Perić 9, Kos, Krajačić, Rezo 4, Majić 9, Šimović 18, Šutalo 8, Smolić 6, Jelenek 6. Trener: Darko Krunić.

 

Izjednačeno prvo poluvrijeme

U prvih dvadeset minuta bila je to izjednačena igra. Nakon početnoga vodstva gostiju (Šimović) tricama Mateja Karlovića i Hrkača domaćini dolaze u vodstvo 6:4 čime su Đakovčani najavili još jednu odličnu šutersku večer. U petoj minuti koševima Marka Karlovića i tricom Vladovića Đakovčani dolaze do prvoga osjetnijega vodstva (11:6). Međutim, gosti serijom 7:2 (Šutalo, Rezo i trica Čubrića) hvataju priključak pri rezultatu 13:13. Na prvi odmor Đakovčani su otišli s minimalnim vodstvom 18:17.

Đakovčani su odlično otvorili drugu četvrtinu i u 12. minuti s četiri poena Hrkača i tricom Češkića dolaze u vodstvo 25:17. Đakovčani su održavali stečenu prednost, ali gosti su u završnici druge četvrtine uhvatili priključak te s pet poena Čubrića i četiri Jeleneka dolaze do minimalnog zaostatka 31:29. U 17. minuti Đakovčani imaju plus 5 (36:31), ali gosti mini serijom 7:0 dolaze u vodstvo 38:36. U tim trenucima domaćinima je stao šut za tri poena, krenuli su s individualnim akcijama koje je obrana Dubrave s lakoćom rješavala. U 19. minuti gosti imaju vodstvo 43:41, a Šimović samo devet sekundi prije kraja pogađa tricu za gostujućih plus 5 (46:41).

 

Čubrić i Šimović vodili Dubravu do plus 14

Gosti su pronašli ključ za đakovački napad te su zahvaljujući Čubriću i Šimoviću došli do plus 10 (56:46). U  28. minuti gosti imaju velikih plus 14 (68:54). U posljednjoj minuti treće četvrtine s četiri poena Kristijan Vladović smanjuje zagrebačko vodstvo na 68:58.

 

Zona i Matej Karlović donijeli preokret

Domaći stručni stožer odigrao je pobjedničku kartu: Đakovčani su stali u zonu i to je bio ključ preokreta. Gosti su djelovali izgubljeno i uplašeno, napravili su nekoliko tehničkih pogrješaka, a domaćini na krilima publike serijom 7:0 vraćaju utakmicu u neizvjesne vode. U 35. minuti gosti imaju vodstvo 72:69, zatim u 37. 74:71, ali tada se „budi“ Antun Hrkač koji s pet uzastopnih poena dovodi svoju momčad u vodstvo 76:74. U 39. minuti koševima Šutala i Šimovića Zagrepčani su ponovo u vodstvu 78:76, ali fenomenalni Matej Karlović dvicom i tricom dovodi đakovačke košarkaše u vodstvo 81:78. Šimović promašuje tricu, a 31 sekundu prije kraja Marko Karlović zabija jedno slobodno bacanje za 82:78. U posljednjem napadu Jure Rezo promašuje tricu, a Đakovčani mirno čuvaju loptu do kraja.

U đakovačkim redovima opet najbolji Matej Karlović s 29 poena, devet skokova i pet asistencija, izuzetno raspoložen i brat Marko sa 16 poena (šut 5/6 – 83,3%, 5 skokova). Veliku ulogu u đakovačkoj pobjedi, posebice u ključnim trenucima, dao je i Antun Hrkač sa 17 poena.

U redovima Dubrave „motor“ Stipe Čubrić sa 18 poena, 7 skokova i 8 asistencija i Filip Šimović, također sa 18 poena.

 

 

Darko Krunić: Po treći puta gubimo na istu foru

„Dosada smo izgubili tri utakmice i sve tri na isti način. Dobro smo parirali domaćinu u prvom dijelu, odlično odigrali treću četvrtinu i došli do visokih 14 poena prednosti. Umjesto da mirno utakmicu privedemo kraju, u naše redove uvukao se strah, nismo dobro reagirali na domaću zonu i tu su Đakovčani uhvatili priključak. Na krilima publike u završnici im je sve išlo od ruke i na kraju su došli do zaslužene pobjede. Čestitam.”

 

Matej Karlović: Pokazali smo karakter i vratili se nakon minus 14

„Ponovo smo potvrdili da u Đakovu igramo odlično jer uz Jazine i Sonik, večeras smo skinuli i Dubravu. Očito da pred svojom publikom igramo opuštenije i večeras smo pokazali karakter jer smo se, nakon minusa od 14 poena, uspjeli vratiti i na kraju pobijediti. Večeras smo svi disali kao jedan, naši treneri pogodili su sa „zonom“ što je bio i ključ naše pobjede. Iznenadili smo naše suparnike agresivnom igrom u obrani, u završnici smo pogodili nekoliko teških šutova, i to je to. Bodovi ostaju u Đakovu.

Izvor: Miro Šola