U Đakovu nas krajem kolovoza, a u sklopu Đakovačkog kulturnog ljeta, očekuje ARLA festival i to deveti po redu. Festival organizira Udruga za promicanje urbane kulture ARLA u suradnji s Gradom, a i ove godine ljubitelje urbane kulture, ali i druženja u prirodi očekuje niz poslastica, dok će se najveći dio programa održati u prirodnoj oazi u samom centru grada – Strossmayerovom perivoju. Tako će kroz gotovo tjedan dana trajanja festivala, sugrađani i ostali posjetitelji imati priliku uživati u raznim radionicama, kazališnoj predstavi te kvalitetnom glazbenom programu.

Program festivala počinje u utorak, 20.8. kazališnom predstavom i svirkom u Rock baru King od 20.00 sati. Svojom predstavom „Nema panike“, predstavit će nam se lokalna amaterska kazališna skupina „Prva proba“ koja je predstavu premijerno odigrala na posljednjem ReArt festivalu u Osijeku, a nakon predstave slijedi glazbeni dio večeri – svirka Gypsy Swing Banda. Dan kasnije, u srijedu 21.8., u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo održat će se radionica izrade prirodne kozmetike, za koju je kapacitet već popunjen. Polaznici će naučiti izrađivati sapune s glicerinskom bazom i maske za lice. Voditeljica je Maja Papratović, aromaterapeut. Od idućeg dana, četvrtka, program se nastavlja u Strossmayerovom parku.

Ove godine, ARLA je stavila naglasak na sadržaj za najmlađe pa su tako na piknik, koji će se održati u četvrtak, 22.8. od 16.00 sati, posebno pozvani roditelji s djecom, a prisutni će imati priliku uživati u badmintonu, frizbiju i drugim radostima koje piknici nude, a treba napomenuti da sa sobom trebate ponijeti dekice. Isti dan, od 17.00 sati, u parku se održava i mala škola jahanja.

U petak, 23.8., također u Strossmayerovom perivoju, održat će se radionica Pričam ti priču – radionica za djecu koju će voditi prof. Maja Papratović i Sanja Andrić, a radionica će sadržavati čitanje priča te izradu maski i lutkica za ruke. Radionica počinje u 11.00 sati. U subotu, 24.8., u perivoju će se s početkom od 11.00 sati održati radionica izrade mobila (kinetičke skulpture).

Isti dan, od 20.00, na pozornici u Strossmayerovom parku počinje glazbeni program. I ove godine Udruga ARLA je okupila samo najbolje što pruža domaća alternativna scena:

  • Porto Morto
  • Antenat
  • Vanja i Nešvil Funk
  • Seven That Spells

Od svježih i aktualnih Porto Morto te Vanje i Nešvil Funka, pa do već dobro etabliranih Antenat i kultni Seven That Spells. Vanja i Nešvil Funk je našičko-osječki bend koji ste imali priliku gledati na Večeri stvaralaštva u sklopu Kalorifera, a koji je nedavno za Croatia Records izdao uspješni singl „Kulenove seke.“ Porto Morto je zagrebački bend koji je ove godine pokupio sjajne kritike za svoj drugi album Portofon, a krasi ih specifični glazbeno-vizualni izraz. Antenat, bend koji dugi niz godina plijeni kvalitetom, koji iza sebe ima tri albuma, ali i oduševljava svojim live nastupima. Također, tu je zagrebački band, Seven That Spells koji ima već trinaest albuma iza sebe i dobro je poznato ime u svijetu i u Hrvatskoj, te ga ne treba posebno najavljivati.

Uz nastupe bendova, prisutni će uživati i u nastupu Gabrijele Brletić Magmatikke, performerice s vatrom i LED poi-om, vrstom žonglerske tehnike, te akrobacijama Tricycle Traume.

Red kulture, red radionica, red glazbe – to je ono što nudi ovogodišnji ARLA festival, po dobrom starom receptu, a opet svježe. Osim na radionicu prirodne kozmetike, ulaz na sva događanja je besplatan.

Pozivamo sve Đakovčane i ostale zainteresirane da dođu na ARLA festival te dožive sinergiju prirode i urbanog u srcu grada srca Slavonije.

LINK-ovi za više informacija:

Izvor: Marino Barišić, Hrvoje Papratović