Moja će tvrdnja možda biti malo prestroga, ali od Marsonije u Đakovu nije bilo niti M, a za to su u svakom slučaju zaslužni nogometaši Đakovo Croatije koji s odigrali najbolju utakmicu ove sezone.

Obrana s kapetanom Boškovićem (koji je na toj funkciji zamijenio Tomasa Grgačevića kojemu ovim putem čestitamo na prinovi u obitelji) na čelu uz asistenciju Kolaka i golmana Stipu Nevistića te veznim redom kojega su činili: Duje Batinić, Ljuban Ivić, Damjanović i Domagoj Ivić limitirali su nogometaše iz Slavonskoga Broda da gotovo nisu ostvarili niti jednu stopostotnu priliku.

U napadačkom dijelu, po bokovima odlični Kirchbauer i Ljulj te Dogan koji je u tri situacije odlično pucao, ali nedostatak sreće spriječio ga je da se upiše u listu strijelaca. I na kraju Mihael Pongračić koji je priča za sebe. Kada pomislite da ga nema u igri, on se kao „duh“ pojavi i riješi utakmicu. Doduše, treba biti realan pa reći da su gosti tek u posljednjih petnaestak minuta pokazali zašto su na vrhu tablice, ali to je ipak premalo da bi se iz Đakova odnijeli bodovi.

hnk_đakovo_croatia_nk_marsonija_slavonski_brod_1

Đakovčani „Marsu“ strpali u mali džep!

Đakovački trener imao je dosta problema jer nije mogao računati na dvojicu standardnih igrača kapetana Tomasa Grgačević i Dinu Galičića (bolest), ali to se protiv Marsonije nije osjetilo jer već smo u uvodu rekli, svi đakovački nogometaši zaslužuju pohvale za prikazanu igru protiv lidera prvenstva kojemu je ovo prvi prvenstveni poraz. Nakon početnoga ispitivanja snaga, u osmoj minuti Đakovčani su prvi zaprijetili. Iskosa s lijeve strane, s ruba kaznenoga prostora, svoj je udarac isprobao Domagoj Ivić, ali golman Memović bio je na mjestu. U 19. minuti odlični Marko Kirchbauer solo akcijom došao je na dvadesetak metara od gola, odluči ose na udarac, ali lopta je završila pored gola.

Ovim akcijama Đakovčani su pokazali da nimalo ne respektiraju svoje protivnike i da će hrabrom igrom tražiti sva tri boda. U 23. minuti dupli pas Pongračića i Damjanovića završava udarcem novoga đakovačkoga pojačanja. Lopta je išla prema suprotnom kutu, ali uz uzdah publike, lopta je završila tik pored vratnice. Đakovčani su definitivno bolji, Maronsija nije niti jednom zaprijetila golmanu Nevistiću. Takav odnos snaga donio je domaćinima vodstvo. Igrala se 32. minuta kada je Marko Kirchbauer probio lijevu stranu, ubacio loptu na prvu vratnicu gdje Mihael Pongračić majstorski ispred brodskoga braniča postavlja nogu i šalje loptu u prvi kut Memovićevoga gola. Za zasluženih 1:0.

Gosti su prvi puta zaprijetili u 33. minuti kada je Filip Bungić pucao glavom, ali pored gola. Brođani su najbolju (i jedinu) priliku imali u 45. minuti kada je ubačena lopta s desne strane došla paralelno s golom došla na drugu vratnicu gdje se našao Mirza Jašarević, ali za trenutka je zakasnio loptu ubaciti u mrežu. Đakovački trener Hrvoje Buši doista je majstorski postavio igru svoje momčadi koja gostima nije dao igrati odnosno domaći vezni red potpuno je osujetio gostujuću igru.

Bošković i Pongračić potopili Brođane!

Đakovčani i u nastavku igraju bolje. U 51. minuti Damjanović je pucao s ruba kaznenoga prostora, ali zamalo pored gola. Samo minutu kasnije Kirchbauer šutira sa 18 metara, ali ponovo pored gola.  Napadima domaći nastavljaju u dalje. U 58. minuti Dominik Dogan šutira s ruba kaznenoga prostora, pored gola.

Najbolju priliku za povećanje rezultata domaćini su imali u 59. minuti kada Pongračić glavom s tri metra prebacuje vrata. Nakon toga, gosti se oslobađaju pritiska i počinju igrati. Bolju igru okrunili su izjednačenjem. Igrala se 75. minuta kada je Igor Blagojević prošao po desnoj strani, ubacio loptu koja je došla na drugu vratnicu gdje se sam našao Karlo Kokanović koji glavom propucava golmana Nevistića.

Nakon toga gosti su dobili „krila“ i krenuli su po pobjedu. Doduše, nije bilo stopostotnih prilika, ali pritisak prema đakovačkom golu bio je očit. I kada se činilo da će doći do podjele bodova, domaćini su ipak zasluženo došli do pobjede. U sudačkoj nadoknadi Mihael Pongračić izveo je slobodan udarac s četrdesetak metara iskosa s desne strane. U gužvi u brodskom kaznenom prostoru lopta je došla do Tomislava Boškovića kojega ruši gostujući branič.

Sudac Ivan Matić bez razmišljanja opravdano je pokazao na bijelu točku. Loptu je uzeo Mihael Pongračić, Memovića poslao u lijevu, loptu u desnu stranu, za 2:1. I slavlje đakovačkih nogometaša moglo je početi.

S ova tri boda Đakovčani i dalje ostaju u samom vrhu. S 26 bodova trenutno su drugi i za Marsonijom zaostaju pet bodova.

  • TREĆA HRVATSKA NOGOMETNA LIGA ISTOK – 13. KOLO
  • ĐAKOVO CROATIA – MARSONIA 2:1 (1:0)
  • Đakovo – Stadion Đakovo.
  • Gledatelja: 500.
  • Sudac: Ivan Matić (Osijek). Pomoćnici: Ivan Jarić (Ilok) i Franjo Vučko (Otok).
  • Strijelci: 1:0 Pongračić ( 32.), 1:1 Kokanović (75.) , 2:1 Pongračić (90. 11. m).
  • ĐAKOVO CROATIA: Nevistić, Dogan (88. Halać), Kolak, Bošković, Duje Batinić, Ljuban Ivić (65. Klemen), Damjanović, Pongračić, Domagoj Ivić, Kirchbauer (88. Pedić), Ljulj (58. Dubravac). Trener: Hrvoje Bušić.

  • MARSONIA: Memović, Balentović, Čanić, Jašarević (57. Matanović), Mirković, Sivrić, Živić, Bundavica, Bungić, Blagojević, Bačić. Trener: Braslav Ostojić.

Autor: Miro Šola