Jedinstveni okus vanilije potječe od mahune u kojoj se nalazi vanilin (aromatski aldehid), cijenjen plod još od doba starih Maja i Asteka. Taj sladak, ugodan i aromatičan začin jedan je od najcjenjenijih i najukusnijih začina na svijetu. U Europu je vanilija stigla iz Srednje Amerike krajem 16. stoljeća i bila je u početku rezervirana za bogato plemstvo čiji su članovi uvidjeli da djeluje kao afrodizijak.

Vanilija je visoko zastupljena u kozmetičkoj industriji zbog neodoljivog mirisa i umirujućeg djelovanja. Najnovija istraživanja pokazala su i da je ljekovita. Našla je svoje mjesto i u kuharstvu  i slastičarstvu. Vanilija je jedna od najpopularnijih aroma na svijetu, a najčešće se dodaje u slastice poput sladoleda, kolača, čokolade, kao i u kavu i umake.

Mnoge poznate proizvode ne bismo mogli ni zamisliti bez vanilije – vanilija šećer i puding.

Učenici 1. razreda, zanimanja agroturistički tehničari, kroz kuharstvo su se upoznali s vanilijom i predstavili  vrlo kreativan desert – jabuke u vaniliji.

Namirnice:

6 do 7 jabuka, 3 žlice šećera, 2 vrećice vanilija šećera, nekoliko suhih sjemenki anisa, vanilija puding, 0,5 l mlijeka, 3 žlice šećera i šlag

Za nadjev:

Rum, suhe šljive, smokve, grožđice i brusnice

Postupak:

Jabuke oguliti, izdubiti i kratko prokuhati u vodi sa šećerom, vanilija šećerom i s nekoliko suhih sjemenki anisa. Skuhane jabuke staviti u posebno pripremljene čaše. Pomoću štapnog multipraktika usitniti suho voće uz dodatak ruma. Dobiveni nadjev od suhog voća staviti u jabuku i sve zaliti kuhanim pudingom. Tijekom kuhanja pudinga u mlijeko se može dodati još jedna vrećica vanilija šećera da se intenzivira miris vanilije.

Na hladan desert dodati izrađeni šlag i usitnjene orahe.

Izvor: Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo