Tradicionalni, već 58. Đakovački vezovi ove su godine počeli 21. lipnja i uz svakodnevni bogat i raznovrstan kulturno-umjetnički, glazbeni i gastro program traju do 7. srpnja. Jučer (5. srpnja 2024. godine) u večernjim satima na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, ispred istoimene katedrale Đakovačko-osječke nadbiskupije u Đakovu upriličen je jedan od središnjih događaja, svečano otvorenje na komu su se okupili brojni građani Đakovštine i njihovi gosti iz svih područja Hrvatske i inozemstva. Svečanosti su također nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministri Branko Bačić, Josip Dabro, Tonči Glavina i Marko Primorac, kao i više saborskih zastupnika, državnih dužnosnika i drugih uzvanika. Svečanosti je nazočio i Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije.

Svečano otvoranje 58. Đakovačkih vezova uveličano je glazbeno-scenskim programom pod nazivom „Sjaj nam sunce domovini slatkoj…”, čiji je scenarist Mirko Ćurić, a redatelj je Darko Milas. Scensku sliku pratili su nastupi Slavonskih lola, Stjepana Jeršeka Štefa, Marinka Blažinkova, Sanje Živković, Marka Funarića i Marije Pavković, Darija Barišića, Quercus Banda, KUD-a “Tena” iz Đakova i KUD-a “Šokadija” iz Strizivojne.

Đakovačke vezove otvorili su gradonačelnik i predsjednik njihovog Organizacijskog odbora Marin Mandarić zajedno s bugarskom veleposlanicom u Republici Hrvatskoj NJ.E. Ivom Nikolaevom Krulevom i premijerom Andrejom Plenkovićem.

Za danas, 6. srpnja, svim posjetiteljima bit će ponuđen bogat gastronomski program, radionice tradicionalnih zanata i predstavljanje proizvoda zemlje partnera Republike Bugarske, pričaonica „Živa Đakovština”, predstavljanje Revije Đakovačkih vezova, Croatia Cup – vožnja jednoprega i dvoprega, nastup gostujućih skupina u Strossmayerovom parku, uručenje nagrade za najljepše uređen izlog, glazbeni program: Quercus – “Šokački dvor”, nastup Ansambla za folklornu pjesmu i ples „Nikola Vapcarov” Sandanski iz Bugarske te glazbeni program U prolazu i Dalmatino.

U nedjelju, 7. srpnja, slijedi najvažniji i najsvečaniji dio Đakovačkih vezova, a to je svečana povorka u kojoj sudjeluju folklorne skupine, svatovske zaprege i jahači, a potom slijede drugi atraktivni programi, nastupi i smotre, dakako sve uz bogatu turističku i gastronomsku ponudu.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Moje Đakovo