Košarkaški klub Đakovo izborio je prošle sezone promociju u Prvu mušku ligu, za koju se već neko vrijeme marljivo pripremaju. Kao dio priprema, u okviru gradske manifestacije „Zvonila su zvona katedrale“ naše te kao dio proslave 50. godišnjice postojanja kluba, organiziraju međunarodni košarkaški turnir pod nazivom „Zvonila su zvona“.

Turnir je na rasporedu u subotu i nedjelju, 21. i 22. rujna, a osim domaćina na turniru će nastupiti HKK Mostar (Premijer liga BiH), KK Gorica (Prva muška liga HKL) i KK Marsonia (Prva muška liga HKL).

HKK Mostar prošlosezonski jr prvak Lige Herceg-Bosne te je osigurao ulazak u Premijer ligu BIH gdje će nastupati u nadolazećoj sezoni. Angažmanom iskusnog trenera Damjana Novakovića rođenog u Mostaru, a koji je do sada vodio niz slovenskih prvoligaških klubova, vrlo dobrom košarkaškom školom, lokalnom suradnjom sa KA Zrinjski i HKK Široki te uopće jednom novom energijom HKK Mostar pledira biti zamašnjak razvoja košarke na prostoru Hercegovine, regije pune košarkaškog potencijala iz koje su izniknuli Bojan Bogdanović i Ivica Zubac.

KK Gorica stabilan je prvoligaški klub niz godina a prije Prve nastupao je u hrvatskoj Premijer ligi niz godina. Prošle godine ostvario je plasman u gornjem dijelu tablice Prve lige što je dokaz respektabilnog igračkog rostera i organizacije. Zanimljivost je da je do jučer u KK Gorica kao trener bio Đakovčanin Miron Češkić, od ove sezone povratnik u Đakovo kako u košarkaško-trenerskom tako i privatno-poslovnom smislu.

KK Marsonia stari je znanac, susjed iz Slavonskog Broda, s kojim su se Đakovčani na košarkaškim terenima susretali bezbroj puta igrajući utakmice na Istoku. Ipak, od prošle godine brodska ekipa je ostvarila pravo nastupa u Prvoj ligi, gdje je uspjela osigurati opstanak što je svakako respektabilan uspjeh.

Prvi dan turnira započinje u 17:00 sati utakmicom KK Gorica – KK Marsonia, a zatim u 18:45 slijedi svečano otvaranje turnira. Druga utakmica koja će se igrati je na rasporedu u 19:30 sati, a snage će odmjeriti HKK Mostar i KK Đakovo.

Drugi dan turnira u 11:00 sati donosi utakmicu za treće mjesto, a nakon nje u 13:30 slijedi finalni dvoboj. Proglašenje pobjednika i zatvaranje turnira na rasporedu je u 15:00 sati.

Igor Kretonić
Izvor|Foto: KK Đakovo