U Vrlici je u subotu održano 23. otvoreno prvenstvo Dalmacije u raketnom modelarstvu za djecu i mlade u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza. Suorganizatori su bili Zrakoplovno-tehničko društvo Sinj i Amaterski raketno-astronautički klub Dubrava-Zagreb, uz domaćina – Osnovne škole Milana Begovića – Vrlika i pokrovitelja – Grada Vrlike i Turističke zajednice grada Vrlike.

Na cjelodnevnom natjecanju u kategorijama raketa s padobranom S3A i raketa s trakom S6A za učenike osnovnih i srednjih škola sudjelovalo je više od 40 učenika iz Zagreba (ekipe ARAK Dubrava, Osnovne škole Frana Krste Frankopana), Cerića (ekipe AK Fenix Cerić), Sinja (ekipa ZTD Sinj), Splita (ekipe OŠ Kman-Kocunar, OŠ Bol, OŠ Split 3 i Zajednice tehničke kulture grada Splita) te naravno naših raketnih snaga iz Đakova i Drenja (ekipe ZTK grada Đakova, učenika OŠ Drenje i OŠ J.A.Ćolnića), pod vodstvom i mentorstvom gđe. Željke Rossi.

Cilj natjecanja bio je što duže održati lansiranu raketu u zraku, pri čemu se vrijeme mjerilo od trenutka lansiranja rakete do njezina prizemljenja uz pomoć padobrana ili trake (strimera). Svi natjecatelji imali su priliku lansirati svoje rakete unutar tri turnusa po kategoriji, a s krajem zadnjeg turnusa označen je i kraj natjecanja. Po završetku prvenstva proglašeni su individualno najuspješniji natjecatelji, kao i najuspješnije ekipe, te su svima dodijeljena priznanja, najuspješnijim timovima pehari za osvojena ekipna mjesta te medalje najuspješnijim učenicima za individualne rezultate.

Članovi Zajednice tehničke kulture Grada Đakova postigli su izrazite rezultate na ovom natjecanju. U kategoriji osnovnih škola s raketama S6A (rakete s trakom) u velikoj konkurenciji natjecatelja postigli su ekipno 1. mjesto, kao i pojedinačno 1. mjesto koje je osvojio Vedran Vugrin, u ekipi koju su uz njega činili i natjecatelji Petar Beljan (4. mjesto), Damian Mudrinić (5. mjesto) i Mia Lenhart (6. mjesto). Najbolje pozicioniran natjecatelj u kategoriji S3A (rakete s padobranom) bio je na 4. mjestu Damian Mudrinić, na 5. mjestu Mia Lenhart, na 9. mjestu Vedran Vugrin te na 27. mjestu Petar Beljan, što ih postavlja na solidno 4. ekipno mjesto.

„Miji, Vedranu, Petru i Damianu iskreno čestitamo na postignutim rezultatima, nastavku sjajnih već do sada postignutih rezultata, a posebna zahvala ide njihovoj mentorici i voditeljici radionica, gđi. Željki Rossi. Zahvaljujemo se i domaćinima na gostoprimstvu, posebice gradonačelniku gosp. Juri Plazoniću i odličnoj organizaciji Prvenstva Dalmacije u Vrlici – Gradu prijatelju našeg Đakova.“, poručuju iz Zajednice tehničke kulture Grada Đakova

Također, iz ZTK Grad Đakova pozivaju zainteresiranu djecu i mlade kao i odrasle, te osnovne i srednje škole da im se priključe u radu ZTK Grada Đakova, kao i Astro Oriona te udruge Abeceda tehnike u bilo kojoj aktivnosti tehničke kulture kao i tvrtke/obrte koje žele pomoći radu i promicanju tehničke kulture u našem gradu emailom na [email protected].

Izvor|Foto: ZTK Grada Đakova