U subotu (21. rujna 2024. godine) u Vukovaru je obilježena 33. obljetnica Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. brigade Hrvatske vojske. Tim povodom u Gradu heroju priređen je bogat program, koji je počeo budnicom ulicama grada. Vukovarci i njihovi gosti mogli su razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme oružanih postrojbi, prezentaciju rada Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, prikaz sposobnosti pripadnika Hrvatske vojske, policije i vatrogasaca, vojno-akrobatske vježbe Počasno-zaštitne bojne. Stijeg na Vodotoranj podigao je vukovarski branitelj Ivica Arbanas, a nebo su preletjeli vojni borbeni zrakoplovi Rafalei.

Uz sudionike obrane Vukovara i pripadnike 204. brigade na središnjoj svečanosti bili potpredsjednici Vlade, ministri branitelja Tomo Medved i obrane Ivan Anušić, ministar poljoprivrede Josip Dabro i drugi uzvanici. Obljetnici Bitke za Vukovar i ustroja 204. brigade HV-a nazočio je i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić te i na taj način iskazao počast hrabrosti i žrtvi vukovarskih branitelja koju su dali za slobodu Hrvatske.

U obrani Vukovara 1991. godine od velikosrpske agresije, u borbama je poginulo oko 900 branitelja, a nakon zarobljavanja u masovnim ratnim zločinima još oko 600. Još oko 1.000 hrvatskih branitelja izginulo je u borbama na širem području Vukovara. Poginulo je i oko 1.000 civila, a oko 7.000 hrvatskih vojnika i civila završilo je u zarobljeničkim logorima u Srbiji, gdje su bili izloženi zlostavljanjima. Još ni danas nisu procesuirani svi počinitelji ratnih zločina.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija