Vrhunac vodenog vala na Dunavu kod Batine stigao je tijekom noći (utorak na srijedu), no pripreme za obranu od poplava su obavljene pravovremeno i kvalitetno te je stanje na terenu pod kontrolom, i to kako uz Dunav tako i Dravu. Vodni val bi trebao proći područjem Osječko-baranjske županije bez posebnih problema, no ukoliko bude potrebno intervenirati – sustav obrane je spreman. Navedeni zaključak iznesen je na sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, održanoj jučer (24. rujna 2024. godine) u Osijeku, a povodom razmatranja ukupnih hidroloških prilika i određivanja daljnjih aktivnosti u pripremi zaštite od poplava na području Osječko-baranjske županije.

Uz župana Matu Lukića i članove Stožera, sjednici su nazočili ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković sa suradnicima, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, rukovoditelj obrane od poplava Sektora B Hrvatskih voda Željko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, predstavnici općina Draž i Erdut, Ravnateljstva CZ Područnog ureda Osijek, Vatrogasne zajednice OBŽ, Policijske uprave osječko-baranjske, Crvenog križa, HGSS-a i drugi.

– Zahvaljujem ministrici Mariji Vučković i generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću na dolasku na naš operativni sastanak na komu se prezentiralo najsvježije informacije Hrvatskih voda i svih sastavnica operativnih snaga, odnosno Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije o spremnosti, pripremama za obranu od poplava i osobito trenutnoj situaciji na Dunavu i Dravi. Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske koja je u zadnjih nekoliko dana preventivno poslala značajnu pomoć, a Ravnateljstvo CZ jučer je poslao i tim za spašavanje u poplavama i ekipu s dronom, koja se priključila ekipi koja je već djeluje na taj način. Posebnu zahvalu moram uputiti Hrvatskim vodama, generalnom direktoru i djelatnicima koji su nas izvijestili o svim njihovim aktivnostima. Članovi našeg Stožera su u nedjelju obišli dobar dio nasipa i uvjerili se da zaposlenici Hrvatskih voda obilaze područje, mapiraju i obilježavaju kritične točke kako bi u slučaju potrebe istog trenutka intervenirali. Zahvala se odnosi ne samo na zadnje dane nego godine jer su Hrvatske vode zaista napravile veliki iskorak i utvrdile obranu grada Osijeka i ostalih mjesta, pa naši stanovnici mogu biti sigurni. S druge strane nismo zatvorili niti rijeku Dravu niti Dunav, nismo im „obukli luđačke košulje“, što znači da ovdje želimo, znamo i možemo živjeti i s Dravom i s Dunavom, onakvima kakve jesu i kakvima priroda zahtijeva, a tako će biti i u budućnosti – rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana i načelnik Stožera CZ OBŽ.

Naglasio je kako očekuje da će vodni val proći bez posebnih problema, no ukoliko bude potrebno intervenirati, sve snage su spremne. – Svi su spremni, počev od vatrogasaca kojima treba posebno zahvaliti. Od jučer je 300 pripadnika Hrvatske vojske u stalnoj pripravnosti i bit će tako do opoziva ove situacije. Isto tako velike zahvale idu Ministarstvu unutarnjih poslova i Policijskoj upravi osječko-baranjskoj. Uz redovan rad, policajci su u petak, zajedno s građanima i volonterima, sudjelovali u ispuni i nošenju vreća kako bi pomogli stanovnicima vikend naselja do čijih će vikendica i kuća ipak doći voda, ali će ovako smanjiti štetu od mulja, balvana i svega što voda nosi. Opremu, pijesak, vreće, bagere i kamione su osigurale Hrvatske vode – dodao je Lukić.

– Danas u 13.00 sati vodostaj Drave kod Osijeka je 369 cm. Prognoze su malo ublažene u odnosu na prvotne i sada iznose oko 400 cm, što ni u kom slučaju nije problematično niti dramatično. Podsjetit ću da smo u lipnju ove godine imali vodostaj Drave kod Osijeka od 427 cm, prošle godine u kolovozu 418 cm i tada nije bilo nikakvih problema, pa ih ne očekujemo niti sada. Danas očekujemo prelijevanje rijeke Drave na šetnicu na lijevoj obali, što je namjerno projektirana retencija. To je dosta zanimljivo Osječankama i Osječanima, posjetiteljima Osijeka, ali sve molim da izbjegavaju to područje. Postavit ćemo zaštitne ograde, a građene molimo da ih ne obilaze i ne kreću se tim područjem jer je Drava mutna, nosi velike količine balvana i druge drvne mase, raznog otpada. Baš zbog mutnoće Drave ne vidi se rub šetnice, stoga ako se tamo ide ili pješice ili ako se voze bicikle, što se često događa, vrlo lako može doći do upadanja sa šetnice u maticu rijeke, a to može završiti kobno i svakako nije preporučljivo, prije svega zbog svoje sigurnosti – poručio je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin te naglasio kako ne postoji niti jedna kritična točka obrane od poplava u Osijeku.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je kako su u proteklih 10 dana u koordinaciji s resornim ministarstvom i Vladom Republike Hrvatske izvršene sve potrebne aktivnosti te da će se uspješno provesti vodni val iz Republike Hrvatske.

– Vodostaji će biti za 60 cm niži nego što su govorile prve prognoze, a u svakom slučaju je bolje da imamo niži nego viši vodostaj. Još ponešto od tih vodostaja amortizirat će i Kopački, ali ipak ništa se ne smije prepustiti slučaju. I nadalje su to vrlo ozbiljni vodostaji, svi iznad +700 cm, tako da će sve snage biti u punoj pripravnosti i danonoćnom dežurstvu. Naravno, u koordinaciji sa stožerima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, imat ćemo na raspolaganju i sve druge snage, stalnu pričuvu i potpunu spremnost za intervenciju pripadnika Hrvatske vojske – rekao je Đuroković te najavio da očekivani vodostaj kod Batine treba dostići oko 715 cm, i to tijekom noći utorka na srijedu. Normalizaciju ukupne situacije očekuje od ponedjeljka.

– U ime Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije želim naglasiti da su obavljene sve pripreme za dolazak očekivanog vodnog vala, jednog od pet povijesno najvećih, no značajno nižeg od onog 2013. godine – kazala je ministrica Marija Vučković te zahvalila „svima koji pomažu u našem sektoru i vodnom gospodarstvu te lokalnim zajednicama koji su u pripremi od prijetnji nadolazećeg vodnog vala“. – Uvjerena sam da smo učinili sve što je moguće i da će vodni val biti mirno ispraćen iz Republike Hrvatske na način na koji je to očekivano. Međutim, poduzeli smo i sve ostale mjere, a tako će biti i dalje, kako bismo odgovarajuće reagirali u nepredviđenim okolnostima – dodala je.

Nakon sjednice u Osijeku, ministrica Marija Vučković, župan Mato Lukić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i članovi Stožera CZ OBŽ obišli su najugroženija područja, prije svega nasipe uz Dunav, odnosno područje za koje su u podne 22. rujna proglašene izvanredne mjere obrane od poplava. Riječ je o ukupno 26,5 kilometara dunavskih nasipa od državne granice s Mađarskom, područja Općine Draž preko naselja Batine do dionice Zmajevac-Ludaš, a navedene mjere podrazumijevaju 24-satni nadzor tih dionica.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija