„Najveća želja svake majke jest da joj dijete bude zdravo. Ja znam da je to i tvoja želja. Ovom porukom ti želim reći da i ja želim da mi ti budeš zdrava. Pročitaj ove savjete i molim te brini o sebi. Jer mi trebaš. Jer te volim. Jer si moja jedina mama.“  poruka je koja se nalazi na početnoj stranici letka projekta „Mama budi zdrava – Ružičasti listopad“

Projekt „Mama budi zdrava“ u Hrvatskoj se obilježava od 2017. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a nagradila ga je i Europska komisija.

U petak, 11. listopada 2024., učenici đakovačke Gimnazije A. G. Matoša su se, uz pratnju profesora, okupili na srednjoškolskom igralištu kako bi obilježili Međunarodni mjesec protiv raka. S ružičastim balonima u ruci formirali su oblik ružičaste vrpce te snimili kratak video u kojemu daju važnu i jasnu poruku; „Mama budi zdrava!“

„SVE za NJU“, udruga žena oboljelih od raka dojke, provodi ovaj projekt s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije raka dojke i poticanja žena na brigu o svojemu zdravlju. Također, cilj projekta je i potaknuti učenike na slanje poruke i osvještavanje roditelja kako je u odgoju djece nužno da i oni sami budu dobrog zdravlja.

Gimnazija A. G. Matoša u ovom projektu sudjeluje već tri godine pa se tako i ove godine uključila u podizanju svijesti i odgovornosti žena o vlastitom zdravlju.

Profesorica Ines Jančula i psihologinja Josipa Hardi obišle su razrede te učenicima i djelatnicima škole podijelile informativne letke koje mogu pokloniti svojim majkama. Ideja letka je zamoliti i potaknuti ženske, ali i muške, članove obitelji da ga pročitaju te u dogovoru s liječnikom provodu kontrolne preglede u skladu s njihovom dobi i rizičnim čimbenicima. Pregledi možda ne mogu spriječiti pojavu raka, ali mogu spasiti život jer je  rano otkriven rak dojke izlječiv. Nisu zaboravljeni ni očevi pa je u letku poruka i za njih povodom nadolazećeg mjeseca studenog, također poznatog i kao Movember ili Brkati studeni.

Udruga „SVE za NJU“ svake godine objavi sadržaj i kratke videozapise na svoju internetsku stranicu pa će se tako i ove godine video đakovačkih gimnazijalaca moći pogledati na poveznici www.svezanju.hr.

Izvor|Foto: Gimnazija A. G. Matoša Đakovo