U Gospodarskom centru OBŽ, jučer (23. listopada 2024. godine) je održana završna konferencija Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014.-2020. i otvaranje 2. poziva na dostavu projektnih prijedloga u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska-Srbija 2021.-2027. Nazočili su joj državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, državna sekretarka u Ministarstvu za evropske integracije Republike Srbije Mira Radenović Bojić, predstavnica Europske komisije – Opće uprave za regionalnu i urbanu politiku Joanna Kiryllo, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković i zamjenik župana Josip Miletić.

– Prekogranična suradnja je izuzetno važna u realizaciji različitih projekata prilikom koje Hrvatska, kao članica Europske unije, svojim iskustvom i znanjem može značajno pomoći zemljama u okruženju na njihovom europskom putu. Na taj se način razvijaju i dobrosusjedski odnosi, ali i pomaže hrvatskim zajednicama u susjednim državama, što nam je posebno važno. To je i cilj, da zajedničkim snagama u narednom periodu mudro iskoristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju, za razvoj naše infrastrukture i za sve projekte koje možemo ostvariti – kazao je Miletić.

Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić naglasio je kako je tijekom financijskog razdoblja 2014. – 2020. realizirano 48 projekata sa 179 partnera. – To je u konačnici rezultiralo financijskim iznosom od preko 40 milijuna utrošenih sredstava za to prekogranično područje, za osiguravanje boljih uvjeta života naših sugrađana. Također, danas smo se dotaknuli i novog financijskog razdoblja. 2021. – 2027., gdje smo već završili s prvim pozivom pa smo i uoči ove konferencije uručili 2 ugovora vrijednosti 2,6 milijuna eura Domu za starije i nemoćne i Iloku te Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije. Uz to smo prezentirali i novi poziv koji ćemo objaviti tijekom idućeg tjedna, vrijednosti 11, 5 milijuna eura, a koji će biti otvoren do veljače, što automatski daje perspektivu za brojne nove projekte – rekao je Mikulić.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković istaknula je kako je i Grad Osijek bio uključen u projekte prekogranične suradnje tijekom proteklog financijskog razdoblja. – Na taj smo način obnovili Sakuntala park u Osijeku, kao i brojne zgrade javne namjene koje su energetski obnovljene. Pripremamo i nove projekte za nadolazeće programsko razdoblje, konkretno dva projekta, jedan koji se tiče postavljanja fotonaponskih elektrana na javnim zgradama, zahvaljujući čemu ćemo smanjiti energetski trošak i poboljšati energetsku te drugi projekt izrade tzv. zelenih soba. To su pilot projekti koji su lansirani kroz ovo novo financijsko razdoblje gdje ćemo implementirati tzv. mobilne meteorološke stanice po našem gradu – zaključila je Crnković.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija