Dvije godine trajat će opsežni građevinski radovi u gradu, Budrovcima, Piškorevcima i Selcima Đakovačkim, kojima će krajnjom realizacijom projekta Aglomeracije Đakovo zavidno porasti standard vodovodne i kanalizacijske mreže za 10.000 kućanstava s našeg područja. Kapitalnu investiciju vrijednu 214 milijuna kuna (bez PDV-a) s čak 71% bespovratnih sredstava (152 milijuna kuna, nap.a.) prati Europska unija, razliku pokriva Republika Hrvatska, a prvi bageri počet će kopati za točno mjesec dana, rečeno je danas na svečanom potpisivanju ugovora u Maloj vijećnici Grada Đakova. U ime je Đakovačkog vodovoda potpis na ugovor s direktorom vinkovačkog Sokola, koji predstavlja zajednicu sedam domaćih ponuditelja, Goranom Elezom stavio direktor Ivan Kočiš. Na Vodovodu je i njegovu posebnom timu za EU projekte, osim obaveza koje proizlaze iz eurofinanciranja, osigurati i četiri milijuna kuna za “zatvaranje” cijeloga, za tvrtku dosad najvećeg infrastrukturnog projekta.

Svečanom su činu nazočili gradonačelnik Marin Mandarić kao domaćin, ministar energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović, načelnik susjedne Općine Satnica Đakovačka, koja s Đakovom ulazi u istu Aglomeraciju, Željko Šimić i drugi uglednici.

– Ova faza pretpostavlja rekonstrukciju osam kilometara vodovoda i izgradnju više od 60 kilometara različitih varijanti odvodnje, što će svim građanima na području Đakova omogućiti priključenje na vodovodnu mrežu i odvodnju, a samim time i iskorak u kvaliteti života, naglasio je ministar Ćorić, podvlačeći da Aglomeracija Đakovo znači stvaranje moderne javne vodnokomunalne mreže za novih 4.300 stanovnika.

Đakovo daleko iznad nacionalnog prosjeka

– Razinu priključenosti na sustav odvodnje na području od 33.000 stanovnika povećat ćemo s 80 na 95%. Isto tako, Grad Đakovo u suradnji s Hrvatskim vodama priprema natječaj za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, koji će objaviti do kraja ove godine, pa će nakon dogradnje kanalskoga sustava te izgradnje prečistača moći zbrinuti sve svoje otpadne vode, poručio je direktor Đuroković, ističući da je hrvatski prosjek spajanja na sustave javne odvodnje malo više od pedeset posto kućanstava.

Konkretno, Aglomeracija Đakovo zajednički je nazivnik za izgradnju 41 kilometra nove kanalizacijske mreže na području Grada, rekonstrukciju 10 kilometara gravitacijske kanalizacijske mreže, gradnju 10 kilometara tlačne kanalizacije, izgradnju 26 crpnih stanica, a samome Đakovu tri retencijska objekta, rekonstrukciju 8 kilometara voodovodne mreže i naposljetku uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Svi ti infrastrukturni zahvati omogućit će čak 2.581 novi kućni priključak, uključujući Ivanovce, Kuševac i Satnicu Đakovačku, koja je zasebna lokalna jedinica.

– Đakovo je svojom Aglomeracijom probilo led. To je znak Našicama, Valpovu i Belome Manastiru, odnosno drugim lokalnim samoupravama, da novca na raspolaganju ima i da ga samo treba staviti na pravo mjesto. Apeliram na lokalne čelnike da ne kupuju skupe automobile, nego pronađu najbolje mlade kadrove koji znaju pisati europske projekte. Kada se Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem u tom smislu dobro ekipiraju, počet će renesansa ovog prostora, kazao je zamjenik župana Ivanović.

Danijel Geošić