Strossmayerova katedrala, kao što je poznato, nije prva katedrala podignuta u biskupskom Đakovu. Potvrdila su to istraživanja prof. Zvonka Bojčića još 1992., kada su u dvorištu rezidencije đakovačkih biskupa pronađeni temelji gotičke katedrale. Prvu su katedralu, naime, sagradili bosanski biskup Ponsa i njegovi nasljednici u 13. i početkom 14. stoljeća na zemljištu, gdje će se čak četiristo godina kasnije na ruševinama od Turaka uništene katedrale naći još jedno, konstrukcijsk vrlo slabo sakralno zdanje, a onda napokon koncem 19. stoljeća nova katedrala koja je ostala do dan danas.

Prije nekoliko je mjeseci u dvorištu Nadbiskupskog doma, na poziciji svetišta i istočnog dijela lađe starije srednjovjekovne crkve, koja datira iz razdoblja rane gotike, otvorena arheološka sonda, čime je počelo novo istraživanje prve katedrale. Radove u sklopu Integriranog razvojnog projekta obnove i turističke valorizacije kulturno-povijesnoga nasljeđa biskupa Josipa Jurja Strossmayera, koji od prosinca prošle do prosinca 2019. provodi Đakovačko-osječka nadbiskupija, bespovratnim sredstvima sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavio je nadbiskupijski Tiskovni ured (TU).

Novim spoznajama do valorizacije Strossmayerove baštine

– S obzirom na oblik svetišta, prva se katedrala ubraja u crkve tzv. prijelaznoga stila. Daljnjim istraživanjem bi se trebalo utvrditi u kakvoj se relaciji ova crkva nalazi s ostatkom poligonalnog svetišta očuvanog dijelom unutar korpusa današnje kapele Nadbiskupskoga dvora, otkriva voditeljica istraživanja, dipl. arheologinja Danimirka Podunavac. Kad su Turci potkraj 17. stoljeća napustili Đakovo, srednjovjekovna je crkva, dodaje, doživjela ozbiljnu barokizaciju koja se ogleda u nekoliko pregradnji načinjenih u njezinoj unutrašnjosti. Dodani su bočni oltari i kripte, dograđene prostorije s vanjske sjeverne strane crkve, a bilo je dodano i nekoliko vanjskih statičkih ojačanja duž čitave južne strane objekta, navodi D. Podunavac iz Arheološkog muzeja Osijek.

Cilj je cijelog projekta pridonijeti lokalnom, ali i regionalnom gospodarskom razvoju unapređenjem turističke valorizacije kulturno–povijesne baštine povezane s likom i djelom biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Svrha projekta je provedba stručnih istraživanja te priprema studijske i projektne dokumentacije, neophodne za provedbu radova koji će se provoditi u drugoj fazi predloženog integriranog programa.

Danijel Geošić