Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić primio je danas (5. veljače 2024. godine) u nastupni posjet veleposlanika Republike Albanije u RH, Nj. E. Riza Poda, zajedno s počasnim konzulom Basrijem Halitijem. Na sastanku se razgovaralo o suradnji i povezivanju albanske županije Elbasan i Osječko-baranjske županije, međusobnom jačanju gospodarskih veza te primjerima dobre prakse kad je u pitanju povlačenje europskih sredstava.

– Izvijestio sam veleposlanika o suradnji s predstavnicima albanske nacionalne manjine koja je na zaista visokoj razini. Također, razgovarali smo o modelima i posebnim oblicima školovanja, konkretnije modelu C, za učenje albanskog jezika koji se na području naše županije provodi u četiri osnovne škole te okuplja 30-ak učenika. Ondje, osim što uče jezik, djeca imaju priliku sudjelovati u različitim manifestacijama, njegujući i na taj način svoju kulturu i nasljeđe. Što se tiče gospodarske suradnje, u vanjskotrgovinskom poslovanju s Albanijom tvrtke sa sjedištem u Osječko-baranjskoj županiji u 2022. godini ostvarile su ukupnu robnu razmjenu u vrijednosti od 1,74 milijuna eura, odnosno 8% više u odnosu na 2021. godinu. Veleposlanik je izrazio želju da Osječko-baranjska županija, zajedno s Gradom Osijekom bude gost u županiji Elbasan, na radnom sastanku prilikom kojeg bi im mogli prenijeti naša iskustva u povlačenju EU sredstava. Naime, naša je županija lider na tom području i sigurno možemo pomoći prenoseći vlastita iskustva s ove razine u pripremi za ulazak u Europsku uniju, putu na kojem se Republika Albanija trenutno nalazi. Osim toga, želja nam je da u radni posjet dođe i Hrvatska gospodarska komora Osječko-baranjske županije koja bi direktno povezala gospodarske aktivnosti ove dvije županije – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Veleposlanik Republike Albanije u RH, Nj. E. Riza Poda naglasio je kako je cilj njegova posjeta ojačati gospodarsku i kulturnu suradnju između županije Elbasan i Osječko-baranjske županije. Zahvalio je Hrvatskoj na podršci i doprinosu koji je dala Albaniji na njezinom europskom putu te obnašatelju dužnosti župana Mati Lukiću na prijemu.

– Albanska nacionalna manjina u Hrvatskoj predstavlja snažan most između naših dviju zemalja ne samo u kulturološkom smislu, već i u području gospodarstva, politike i društvenog života. Albanci su se iskazali i tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, a sada kada smo i mi na putu prema Europskoj uniji, cijenimo iskustva i dobre primjere iz Hrvatske i njezinih županija. Kako je i župan spomenuo, dogovorili smo vrlo brzo posjet našoj županiji Elbasan, tijekom kojeg ćemo potpisati sporazum kojim ćemo dodatno povezati naše dvije županije – rekao je veleposlanik Poda.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija