Na vodećem je svjetskom sajmu namještaja Imm Cologne, nedavno održanome u njemačkom Kölnu, među domaćim top proizvođačima bila đakovačka Ancona grupa koja reda tržišne uspjehe. Ondje je premijerno prikazala novi hrvatski dizajn-brend NUNC. Lijepi proizvodi izrazito praktične i funkcionalne primjene za dom, poslovne prostore i hotelsko-ugostiteljske interijere reflektiraju lokalno naslijeđe. Oblikovali su ih mladi dizajneri iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

– Stručni posjetitelji sajma pozitivno su ocijenili kvalitetu proizvoda i ugodno su se iznenadili njihovom raznolikošću i zrelim dizajnom. Više su nas puta prozvali pravim osvježenjem sajma. Time ohrabreni nastavljamo doradu ovih proizvoda nakon čega pokrećemo serijsku proizvodnju i suradnju s novim, međunarodnim dizajnerima. Tijekom godine u Zagrebu ćemo otvoriti i prvi showroom NUNC-a, kaže predsjednik Uprave Ancona Grupe Markica Stanušić, iznimno zadovoljan lansiranjem NUNC-a na međunarodno tržište. Prisjeća se i kako se cijela priča zakotrljala kada je Ancona, potaknuta uspjehom konceptualne kuhinje Slavonika u Milanu prošle godine, nastavila suradnju s domaćim dizajnerima.

Inspiracija u zavičajnom jeziku

Naslonjač Ruvo, komoda Duja, stolac Bolta, barski stolac Cot, krevet, damski stolić ili vješalica Kier, razdjelnik za sobu Taraba, modularni stol Ala, modularne police Sfumato i ogledalo Eho proizvodi su razvijeni za prvu kolekciju izrađeni u kombinaciji ploča i ojastučenog namještaja te punog drveta i metala. Kolekciju je kreirao Nikola Radeljković iz tvrtke Numen/ForUsea, koji je u NUNC-u zadužen za strateški razvoj dizajna. Nazivi komponenti potječu iz leksika karakterističnog za Slavoniju, što je razumljivo zna li se da su njihovi autori inspiraciju za nomenklaturu kolekcije pronašli u zavičajnom rječniku “Divanimo po slavonski”.

– U njemu su popisani svi stari termini. Taj amalgam jezika bio je fenomenalna preslika dizajnerskog amalgama koji imamo. Ovdje imate riječi koje su čisti turcizmi, hungarizmi, germanizmi, srbizmi i sve je to prisutno na ovom području. I nametnulo se kao rješenje. Reakcije su odlične iako je puno posjetitelja na nedavnome sajmu komentiralo kako ne znaju što je to taraba, ali im super zvuči. Ima ritmično ime, ono kotrljajuće r. Dok je ruvo mekano, oblači se, odijeva, u Nuncu je to obučena fotelja, objašnjava porijeklo svakog komada Radeljković.

Plasman na međunarodno tržište

U projekt NUNC, latinski “sada”, Ancona grupa do sada je investirala oko dva milijuna kuna, otkriva Stanušić. Na tržište s 11 proizvoda novog dizajn-brenda planira izići već 2020., a u fokusu će mu biti javni objekti poput hotela, restorana, studentskih i umirovljeničkih domova. Čim se izbruse posljednji detalji, namještaj će đakovački proizvođač predstaviti u Hrvatskoj, susjednoj Srbiji, Francuskoj, Italiji, na zapadnoeuropskim tržištima, ali i na drugom kontinentu, u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je prije dvije godine ugovorio opremanje pet hotela. Dovrše li se uspješno pregovori, opremit će još dodatnih osam objekata za isti hotelski lanac u različitim gradovima. Lani je ugovoren, dodaje Stanušić, i dvogodišnji megaprojekt u Saudijskoj Arabiji, čim si je Ancona grupa osigurala posao na duge staze.

Ancona grupa trenutačno ima 140 radnika. Stanušić je u biznis s namještajem ušao 2000. prodajom talijanskih i slovenskih kuhinja. Vrlo brzo je zaključio kako bi vlastita proizvodnja mogla biti novi smjer poslovanja. Kupio je dva, tri stroja i krenuo. – Kalkulacija se pokazala pozitivnom i nakon tri godine izgradili smo vlastitu tvornicu u kojoj smo i sada, s time da je od tada proširena barem pet puta, kaže Stanušić.

Prema posljednjim službenim podacima, 2017. godine tvrtka je uprihodila 54,2 milijuna kuna, dok joj je bruto dobit iznosila 4,35 milijuna kuna.

Danijel Geošić/Tportal, foto: Vlado Kos (Cropix)