Iz tjedna u tjedan svjedočimo raznim prometnim nesrećama koje često kao epilog imaju i ljudske žrtve. Često su te žrtve nedužni prolaznici, pješaci ili biciklisti koji gube svoje živote pod kotačima nesmotrenog vozača. Pogledamo li samo protekli vikend možemo vidjeti kako je u prometnim nesrećama na području Osječko-baranjske županije živote izgubilo četvero ljudi. Toj statistici svoj udio dao je i naš grad, budući da je u petak u jutarnjim satima život izgubila biciklistkinja stara 64 godine.

Nije ona prvi i jedini slučaj pogibije zbog nečije nesmotrenosti u vožnji na području Đakova, ali neće biti ni posljednji ako đakovački vozači ne odluče stati na kočnicu.
Počinje ljeto, završila je školska godina, vrijeme je godišnjih odmora, ljudi izlaze iz kuća, opušteniji su i takvi izlaze na gradske prometnice. Djeca često provode svoje vrijeme na biciklima ili igrajući se uz cestu i potreban je samo trenutak nečije nesmotrenosti kako bi se dogodila tragedija. Povećava se broj sudionika u prometu i samim time potrebno je povećati i oprez kako ne bismo morali biti svjedoci različitih prometnih nesreća u kojima se broje ljudske žrtve.

Svakodnevno svjedočimo vozačima koji uživaju pritisnuti papučicu gasa na mjestima koja su neprikladna za to, a jedno od takvih mjesta je i ulica Ante Starčevića u kojoj se smjestio Gradski bazen, omiljeno ljetno okupljalište Đakovčanki i Đakovčana. Ulica je tijekom ljetnih mjeseci vrlo prometna budući da promet cjelodnevno cirkulira od Gradskog bazena i prema njemu. Sudionici u tom prometu često su obitelji s djecom ili sama djeca koja su odlučila iskoristiti sunčani dan i biciklima se zaputiti do bazena, te je potreban dodatan oprez ostalih vozača koji upravljaju motornim vozilima ulicom Ante Starčevića kako bismo izbjegli nepotrebnu tragediju.

Stoga treba uputiti apel svim sudionicima u prometu, a posebno onima koji prolaze ulicom Ante Starčevića: niste sami u prometu, smanjite svoju brzinu i držite se ograničenja. Na ovaj način zaštitit ćete sebe, ali i nedužne obitelji te djecu koja su odlučila provesti bezbrižan dan kupajući se na Gradskom bazenu.

Autor: Igor Kretonić