Astronomsko društvo „Orion“ iz Đakova poziva sve zainteresirane na promatranje djelomične pomrčine Sunca , jedine zvijezde našeg sustava. Djelomična pomrčina Sunca promatrat će se kroz teleskop sa zaštitnim filterima sutra, 25. listopada, sa Strossmayerovog trga od 11:00 do 14:00 sati (ukoliko dopuste vremenske prilike).

UPOZORENJE: Nemojte nikako gledati u Sunce bez odgovarajućeg filtera za promatranje Sunca jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje ili kupovne zaštitne naočale za promatranje Sunca.

Djelomična pomrčina Sunca 25. listopada 2022.:
– Početak: 11:20
– Maksimum: 12:26
– Završetak: 13:33

Mjesec će svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko 1/3 Sunca, a djelomična pomrčina će trajati 2 sata i 13 minuta.

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje, pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce bacajući sjenu na malo područje Zemlje, a Mjesec je tada u fazi mlađaka. U jednoj godini se dogode dvije pomrčine Sunca vidljive na nekom području na Zemlji, a u jednoj godini ih može biti najviše pet, ako se prva dogodi početkom siječnja, a peta se onda događa krajem prosinca. Zadnju značajniju djelomičnu pomrčinu Sunca vidljivu iz Hrvatske mogli smo promatrati 2015. godine iako se jedna dogodila i 2021. godine s par posto pokrivenosti, odnosno bila je jedva zamjetljiva. Sljedeća djelomična pomrčina Sunca iz Hrvatske moći će se vidjeti 2025. godine, ali će isto biti jedva zamjetljiva, dok će se značajnija djelomična pomrčina dogoditi 2026. godine. Zadnja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz naših krajeva dogodila 1961. godine, a sljedeća potpuna pomrčina Sunca će iz naših krajeva biti vidljiva tek 2081. godine.

U slučaju lošeg vremena promatranje će biti otkazano.

Izvor|Foto: Astronomsko društvo “Orion” Đakovo