Blagdan sv. Ane i Joakima, roditelja Blažene Djevice Marije i Isusovih djeda i bake, župna zajednica sv. Ladislava, kralja u Punitovcima proslavila je 26. srpnja na poseban način. Na župnom euharistijskom slavlju, koje je predvodio župnik dr. Đurica Pardon, župljani su zajedno s članovima obitelji Stipanović zahvalili Bogu za 103 godine dug život bake Ane Stipanović, za svoje djedove i bake, za vjeru koju su od njih primili u nasljedstvo, a napose za svoju zemlju koju su od predaka primili u baštinu.

Čestitke slavljenici Ani uz prigodne darove uputili su župnik Pardon, župljanka Božica Poljarević u ime članica „Žive krunice“ i načelnica Općine Punitovci Jasna Matković u ime župljana i mještana Općine.

„Radostan sam što zajedno s bakom Anom slavimo današnji blagdan, zahvalni Bogu za dugovječnost bake Ane koja je donedavno bila dio misnih slavlja, zahvalni za sva blaga koje nam po Bogu daje zemlja na kojoj je baka Ana radom u vrtu i polju i svome domu sa svojima najbližima doživjela 103 godine u svojoj vjeri, pokazujući kroz dugovječnost da na ovoj zemlji slavonskoj i baranjskoj vrijedi živjeti“, rekao je župnik čestitajući 103. rođendan baki Ani.

Čestitajući slavljenici, Božica Poljarević je naglasila: „Vi ste naša draga baka Ano uvijek bili primjer ljubavi prema Gospodinu i Njegovoj Majci, zajedno s nama u molitvama, pokazujući nam svima radost življenja i rada u svome domu, vrtu i zemlji, u ljubavi i slozi s Vašom obitelji, kuhajući, spremajući i radeći ručne radove. Neka Vam Gospodin podari još života u zdravlju.“

Načelnica Općine Jasna Matković u svojoj je čestitki istaknula: “Vašim primjerom ustrajnosti u ljubavi prema bližnjima i prema svom selu, našoj općinskoj i župnoj zajednici, pokazali ste kako se kako se živi svoja vjera, kako se može živjeti u zajedništvu s obitelji.“

U svojoj homiliji župnik je među ostalim kazao: „Bog čini velika djela i nagrađuje dobra djela, jer se u činjenju dobrih djela stvara Kraljevstvo nebesko. U prispodobi o blagu i pronađenom biseru skrivenom na njivi, Isus nam govori da smo mi to blago koje trebamo otkriti, iznijeti ga iz svojih srca, dobrotom i ljubavlju i svojim djelima ga pokazati. Od nas se traži da po svojim vrijednostima budemo najljepši biser, kao što je i baka Ana po svojoj dugovječnosti kao biser izdvojena među nama.“

Baka Ana Stipanović rođena 28. srpnja 1917. godine u Punitovcima, gdje se 1935. vjenčala sa suprugom Jakobom koji je preminuo 1981. godine. Ne sjeća se da je netko na ovom području, pa i šire, doživio njezine godine. Do svoje 100. godine redovito je dolazila na misna slavlja. Ima dvoje unučadi, četvero praunučadi i dvoje prapraunučadi. Nakon smrti sina Joze, prije nepune dvije godine, nastavila je živjeti sa snahom Anicom, s kojom živi punih 57 godina. Rado se sjeća svoje mladosti o kojoj govori: „Bilo je to vrijeme kada su drumovi bili prašnjavi, gorjele lampe petrolejke, konjima i plugom se išlo na oranje, kad su guske gacale po kanalima, a selom išle čorde krava i svinja, orila se pjesma poslije divana, čijanja perja…“ Kazuje kako je život nije mazio; bilo je i lijepih i teških trenutaka. „Dosta sam poživjela, puno je to dana, godina. Neka svi u zdravlju dugo požive u ljubavi i slozi, neka se poštuju, neka se uzdaju u Boga, neka mladi ostanu na ovoj lijepoj i plodnoj zemlji slavonskoj i u domovini nam Hrvatskoj“, rekla je baka Ana, koja je u selu i šire poznata i cijenjena po svojim ručnim radovima te je poznato kako su brojne punitovačke narodne nošnje rađene svilom, zlatom i đendarom njezinih ruku djelo.

Na kraju misnog slavlja župnik je poželio sretan i blagoslovljen odlazak u zasluženu mirovinu Jozi Martinoviću, Punitovčaninu koji je svoj svećenički radni vijek završio službom župnika u Harkanovcima.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija