Treći vikend u rujnu vinska prijestolnica Baranje postat će poprište Vinatlona – nove i originalne manifestacije koja slavi vino i užitak življenja. U sklopu Vinatlona kao „krovne manifestacije“ održat će se i niz popratnih programa na više lokacija u Zmajevcu.

– Osmišljavanje novih manifestacija i širenje turističke ponude istoka Hrvatske pokazuje svu raskoš prirodnih, kulturnih, sportskih, gastro i eno ljepota koje možemo ponuditi gostima. Stoga je Vinatlon prilika za one koji još uvijek nisu posjetili našu županiju, da dođu, uživaju u svim blagodatima bogate jeseni u Baranji – rekao je Mato Lukić, zamjenik župan Osječko-baranjske županije prilikom predstavljanja nove manifestacije.

Sam Vinatlon starta u subotu u Zmajevcu, 18. rujna u 14.00 sati. Koncept je vrlo jednostavan; svaki Vinatlonac dobiva startni paket koji sadrži katalog vina, čašu, majicu, ruksak i 20 bonova za degustaciju + malo iznenađenje. (PRIJAVE: https://forms.gle/gsQrDVJHAtoXBVYB8)

– Već u petak, 17. rujna u 18.00 sati u Zmajevcu u vinariji Gerštmajer održat će se gastro show koji će voditi proslavljeni chef Tomica Đukić. (ograničen broj sudionika na 25 osoba). U petak Vas očekuje i Mala škola vina baranjskog vinogorja čijih je dosad održanih nekoliko tematskih radionica izazvalo veliki interes vinofila i naravno degustacije vina – pojasnio je Ivan Gerštmajer, predsjednik Udruge vinara Baranje.

Iako samo ime „Vinatlon“ sugerira da je riječ o natjecanju, na Vinatlonu nije bitno tko će prvi obići sve gatore i potrošiti sve bonove jer nagrada za prvoplasirane kao i za sve druge sudionike je uživanje u vinu, hrani, glazbi i krajoliku. 

– Ipak, za one s izraženijim natjecateljskim duhom, tu je Bačvatlon – utrka u guranju vinskih bačvi, a start je kod katoličke crkve na početku katoličkog surduka. Na Bačvatlonu može sudjelovati maksimalno deset ekipa s po četiri člana. Nagrada za najbolje plasiranu ekipu je pozamašna – voucher za konzumaciju 5 litara vina u svakoj od vinarija sudionica Vinatlona koji se može iskoristiti u roku od godine dana – pojasnila je Gabriela Gerštmajer u ime organizatora.

Za sve one koje zanima kako se nekad bralo i obrađivalo grožđe za vino mogu u subotu, 18. rujna od 13.00 sati u Zmajevcu pogledati izložbu tradicijskih vinarskih i vinogradarskih predmeta.

Idealan uvod u Vinatlon napravit će Landranje baranjskom planinom koje počinje također u  subotu, ali nešto ranije, u 9.00 sati. Prilika je to za upoznavanje skrivenih zakutaka vinorodnog Banskog Brda, a koji osim rekreativne dimenzije ima i svoju edukativnu te naravno hedonističku dimenziju.  (prijave na [email protected])

– Trenutno se nalazimo u vinskom mjesecu Osječko-baranjske županije, a manifestacije poput prošlotjednog Wine&Bike u Erdutu i nadolazećeg Vinatlona su značajne jer se događaju upravo tamo gdje vino nastaje, u vinogradu. Nakon nekoliko vinskih tjedana očekuje nas i treće izdanje Head on East-a koji se održava 8. i 9. listopada, a svojevrsna je kombinacija svega onoga što destinacija pod nazivom Slavonija i Baranja nudi, i iza kojeg stoji velika snaga Osječko-baranjske županije, a to su četiri vinogorja. Treba istaknuti da je Slavonija najveći proizvođač vina u Hrvatskoj– pojasnila je Ivana Jurić, direktorica TZ Osječko-baranjske županije.

Načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić istaknuo je kako Vinatlon dodatno učvršćuje općinsku poziciju top destinacije kontinentalnog turizma.

– Smatram da s punim pravom možemo koristiti atribut top destinacija kontinentalnog turizma jer iza nas stoje argumenti i priznanja struke. U relativno uskom području od 15-ak kilometara nudimo Etno-selo Karanac, Sportsko-rekreacijski centar u Kneževim Vinogradima kojeg je u protekla tri mjeseca posjetilo gotovo 50 tisuća posjetitelja, potom jedinstveni pet stoljetni beljski podrum u srcu Kneževih Vinograda, ali i najmoderniju beljsku vinariju u ovom dijelu Europe – kazao je Kramarić i dodao da Općina svake godine ulaže znatna sredstva u razvoj turizma koji je uz poljoprivredu glavna gospodarska grana u Kneževim Vinogradima.

– Dobivamo još jednu manifestaciju za koju se nadamo da će postati tradicionalna i pokazati sve ono što Baranja nudi. Nalazimo se u perjanici slavonsko-baranjskog turizma, Općina Kneževi Vinogradi je perjanica baranjskog turizma, a samim time i turistička perjanica Osječko-baranjske županije. Vinatlon nam nudi novi razlog za dolazak u destinaciju jer su upravo manifestacije one koje dovode goste u ovaj dio Hrvatske – rekao je direktor TZ Baranja Matej Perkušić. 

Idućeg vikenda u Baranji je sve u znaku trojstva, pa tako će i ovaj Vinatlon osim enogastronomske i rekreativno-edukativne ima i glazbeno-umjetničku dimenziju. Uz pregršt glazbe svih profila i na više lokacija u Zmajevcu, prvi će Vinatlon  svojim glazbenim opusom obilježiti Hladno pivo. 

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija