Sutra, s početkom u 17:00 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo prikazat će se film „Između“ nas (Medzi nami) slovačke redateljice Zuzane Limove. Nakon projekcije slijedi okrugli stol na temu akcije #PrekinimoŠutnju.

Riječ je o dokumentarnom filmu koji prikazuje iskustvo rađanja u Slovačkoj. Iza zatvorenih vrata rodilišta, čudo rađanja je samo rutinski posao osoblja, a svi, pa tako i primalje i liječnici koji uviđaju nedostatke ovakvog pristupa, moraju se prilagoditi suludim pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala. Umjesto da slijede svoju intuiciju tijekom ovog najnormalnijeg događanja, rađanja novog života, žene moraju slijepo slušati naredbe zdravstvenih djelatnika, podvrgnuti se zastarjelim postupcima, dok rijetko tko ima sluha za njihove osjećaje i potrebe.

Autentični kadrovi snimani su tijekom porođaja u javnim bolnicama, a slijede priče žena koje su se usudile progovoriti. Razgovori sa zdravstvenim osobljem razotkrivaju mračnu stranu zdravstvenog sustava koji radije bira lijekove nego humanost. Nažalost, surova stvarnost slovačkih rodilišta i porodničkih praksi u mnogim detaljima nalikuje iskustvu rađanja u Hrvatskoj.

Prikazivanje filma reakcija je na svjedočanstva žena o nasilnom tretmanu tijekom postupaka vezanih za njihovo reproduktivno zdravlje u hrvatskim zdravstvenim ustanovama, a koja su pristigla u Rodu tijekom kampanje #PrekinimoŠutnju. Podizanje svijesti javnosti i poticanje žena koje su na svojoj koži doživjele nehumanost hrvatskog zdravstvenog sustava da ispričaju svoje priče, jedini je način da se ovaj problem, koji se generacijama ne rješava, konačno stavi na dnevni red.

Ovaj film nije namijenjen trudnicama.

 

Igor Kretonić

Izvor: Udruga Roda