Veterinarska stanica Đakovo u suradnji s Gradom Đakovom obavljat će cijeli listopad besplatno mikročipiranje pasa na području grada i prigradskih naselja.

Mikročip je malena kapsula ovalnog oblika veličine zrna riže, napravljena od stabilnog, čvrstog materijala i potpuno je neopasna za pse. Umeće se psima pomoću posebnog sterilnog aplikatora, a za psa je zahvat gotovo bezbolan. Mikročip sadrži jedinstveni identifikacijski broj koji se može očitati samo pomoću čitača kojega ima svaka veterinarska služba. Kada se psu čitačem prelazi preko dlake na mjestu gdje je mikročip stavljen, na ekranu čitača će se pokazati broj.

Mikročipiranje se obavlja samo jednom, a u slučaju promjene skrbnika mijenjaju se podaci u bazi i ostaju podaci o prethodnim skrbnicima, zbog čega je važno da se veterinari obavijeste o svakoj promjeni podataka.

Ogrlice i markice koje psi nose oko vrata lako se mogu skinuti, pa je u tome slučaju nemoguće prepoznati odakle pas dolazi i čiji je. Stoga je mikročipiranje od velike važnosti prilikom nalaženja skrbnika napuštenih ili odlutalih pasa, čime se ujedno sprječava nekontrolirano razmnožavanje životinja. Posebno je korisno u skloništima za napuštene životinje, jer omogućava da se psi s ugrađenim mikročipom odmah vrate skrbnicima.

Životinji s ugrađenim mikročipom uvijek se može pronaći skrbnik, što može odvratiti pojedince od namjere napuštanja životinja, s obzirom da je napuštanje kažnjivo novčanom kaznom do 15.000 kuna.

Pravilnikom o označavanju pasa je obvezno označavanje svih pasa bez obzira na uzrast.

Igor Kretonić