Donošenje Betlehemskog svjetla kao simbola mira, ljubavi, dobrote radosti i nade u Hrvatsku već 29. godinu organizira Savez izviđača Hrvatske, čiji su predstavnici 12. prosinca 2021. godine na graničnom prijelazu Bregana svjetlo preuzeli od slovenskih skauta te ga proslijedili diljem Hrvatske po gradovima i župama, ustanovama, a može se prenijeti i u obiteljske domove.

Predstavnici Saveza izviđača Osječko-baranjske županije danas (20. prosinca 2021. godine) su ovaj simbol Božića donijeli u sjedište Osječko-baranjske županije. Primio ih je zamjenik župana Josip Miletić te je upriličeno prenošenje plamena na svijeću koja će obasjavati ove prostore u blagdanskim danima.

Zamjenik župana Josip Miletić zahvalio se izviđačima što su u Županiju unijeli Betlehemsko svjetlo. – Ono neka bude simbol mira i nade kako bismo u novorođenom Isusu Kristu te u obiteljskom okruženju doživjeli radost Božića – kazao je te svima čestitao Božić.

– Betlehemsko svjetlo svake godine iz Betlehema dolazi u Beč, u kojem se sastaju predstavnici europskih izviđačkih saveza i prenose ga u svoje zemlje. Međutim, zbog pandemije koronavirusa, ove je godine svjetlo došlo u Salzburg odakle su ga preuzimali predstavnici izviđača iz zemalja koje graniče s Austrijom. Tako smo mi svjetlo preuzeli od Slovenaca, a ono je preko nas otišlo u Mostar – objasnio je načelnik Saveza izviđača Osječko-baranjske županije Zdenko Popović i dodao kako Betlehemsko svjetlo nosi mir i ljubav kao simbole Isusova rođenja.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija