Betlehemsko svjetlo mira, dobrote i ljubavi stiglo je u Osječko-baranjsku županiju, 31. put zaredom, a jučer (13. prosinca 2023. godine) su ga u sjedište Županije donijeli izviđači iz Osijeka, Đakova, Valpova i Čepina. Tom prigodom član Predsjedništva Saveza izviđača Osječko-baranjske županije i član Udruge izviđača „Slavonski hrast“ Mario Horvat rekao je kako je u ime Saveza izviđača OBŽ sedam članova iz dvije udruge išlo u Linz po svjetlo koje su potom odnijeli u Zagreb, a nakon toga i u đakovačku katedralu.

– Svjetlo ide po župama, školama i gradovima noseći poruku mira i ljubavi. Građani će ga moći vidjeti u Donjem gradu, Retfali, Udruzi izviđača „Slavonski hrast“, osnovnim školama Tin Ujević i Grigor Vitez, ali i brojnim drugim školama i vrtićima – rekao je Horvat.

Izviđači su svjetlo predali zamjeniku župana Josipu Miletiću koji im se zahvalio na trudu da Betlehemsko svjetlo ponovno donesu na naše prostore.

– Ovo svjetlo neka bude simbol mira i nade, ali i novorođenoga Kralja Isusa Krista. U novoj godini želimo puno pozitivnih stvari, ispunjenje želja, ali i moć da znamo cijeniti ono važno i bitno. Uz sve to, zahvaljujem izviđačima na njihovom trudu i radu tijekom cijele godine, a ovo je lijep primjer kako u ovo predbožićno vrijeme Betlehemskim svjetlom možemo obasjati, nadam se, sve nas – istaknuo je Miletić.

U raznošenju Betlehemskog svjetla više od tri desetljeća sudjeluju i valpovački izviđači na što je ponosna predsjednica Odreda izviđača „Darko Tivanovac“ Valpovo, Ema Tivanovac. 

– U nedjelju smo svjetlo iz đakovačke katedrale prenijeli na područje Valpovštine, a danas je stiglo i u Osječko-baranjsku županiju. Specifično je i to što smo ga jutros, na blagdan sv. Lucije u Valpovu, na misi zornici, odnijeli djeci i mladima te svim vjernicima. Isto tako, nosimo ga vrtićima, svim ljudima dobre volje i onima u potrebi, a ova je tradicija velika radost i veselje svim našim članovima – kazala je Tivanovac.

Izviđaštvo je pokret koji odgaja mlade da budu dobri ljudi i da se pridržavaju izviđačkih pravila. Privuklo je ono i Luciju Brajnović iz Odreda izviđača „Darko Tivanovac“ Valpovo.

– Za mene su izviđači sve! Ja sam predvodnica mlađim izviđačima u Valpovu i članica odreda gotovo pet godina. Volim biti u izviđačima, a danas pogotovo jer se osjećam izuzetno sretno noseći Betlehemsko svjetlo – poručila je Brajnović. Izviđači će do 24. prosinca 2023. godine prenositi Betlehemsko svjetlo u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji te na taj način dijeliti poruke, mira, razumijevanja, dobrote, ljubavi i sreće među ljudima. Također, u sklopu projekta „Za Zdravi San – Idemo Van“ svjetlo će donositi na različite lokacije grada Osijeka kako bi ga svi građani mogli ponijeti kućama.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija