Betlehemsko je svjetlo mira sinoć stiglo u đakovačku katedralu. Donijeli su ga već po 26. put izviđači Odreda “Klasje” u suradnji sa Savezom izviđača Osječko-baranjske županije, Zdrugom katoličkih skauta Đakovačko-osječke nadbiskupije i izviđačima Tuzlanskog kantona iz BiH. Svjetlo je u ime đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đure Hranića primio generalni vikar mons. Ivan Ćurić. – Taj mali plamen želi biti znak. Tek kada ga primimo u srce i kada njegovu poruku koracima i djelima svoje ljubavi ponesemo drugim osobama, to svjetlo postaje svjetlom mira – nadahnuće nama, ljudima suvremenoga doba, koji i danas osjećaju potrebu da im svijetli, da im pokazuje stazu i da ih grije neugasivo svjetlo utjelovljenoga Boga, Isusa Krista, rođena u betlehemskoj spilji, rekao je mons. Ćurić.

Dvjestotinjak je hrvatskih izviđača Betlehemsko svjetlo, koje se već 30 godina pali u štalici Isusova rođenja, pa zrakoplovom stiže u Austriju, preuzelo u subotu u Linzu. Ideja je o ovome potekla od gledateljice koja je na austrijskoj televiziju na božićnu večer 1986., u emisiji u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, kao izraz zahvale umjesto božićnih darova odlučila pokloniti svjetiljke.

Brojni su vjernici po završetku večernjega misnog slavlja Betlehemsko svjetlo iz katedrale ponijeli u svoje tople domove, a idućih će dana, do četvrte nedjelje došašća, ono stići do svake župne crkve u Nadbiskupiji.

Danijel Geošić/TU, foto: Josip Kazalicki