Bez obzira na pandemijsku situaciju, Betlehemsko svjetlo mira će i ove godine krenuti na put oko svijeta pa će tako u nedjelju prije večernje u 18:00 sati stići i do Đakova.

Betlehemsko svjetlo mira program je pokrenut 1986. godine u Austriji u sklopu programa pomoći djeci s teškoćama i potrebitima. Nakon toga proširio se u više od 20 europskih zemalja i u Americi.

Predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema ga ukrcavaju u zrakoplov i voze u Beč. To je jedino otvoreno svjetlo koje se smije prevoziti zrakoplovom. Nakon ceremonije u Beču, izviđači drugih zemalja prenose ga u svoje zemlje. Izviđači iz Hrvatske nose svjetlo iz Beča u zagrebačku katedralu, a odatle se dalje širi po Hrvatskoj, po ostalim crkvama, ali i po domovima mnogih vjernika.

Betlehemsko svjetlo mira prvi puta je u hrvatsku došlo 1992. godine, a od tada ga izviđači donose svake godine.

Delegacija Saveza izviđača Hrvatske preuzet će ga na graničnom prijelazu Bregana ove nedjelje u 10:00 sati, a zatim ga u 12:30 sati predati ispred katedrale Monsinjoru Kuhtiću, rektoru Katedrale.

Ovo svjetlo simbol je Božića i Kristova dolaska, a ove godine će sigurno mnoge molitve uz svjetlo biti usmjerene na ponovnu normalizaciju života.

Igor Kretonić

Foto: arhiva