Praćeni pjesmom župnoga zbora pod vodstvom s. Jelene Kovačević „Padaj s neba“, a napose kiticom „Svjetlo Božje, daru lijepi“, i ove su godine prije večernje mise 3. nedjelje Došašća, 12. prosinca, predstavnici Saveza izviđača Osječko-baranjske županije, članovi Odreda izviđača „Klasje“ Đakovo, unijeli Betlehemsko svjetlo mira u đakovačku prvostolnicu.

Nakon prigodne riječi jednoga od njih, Svjetlo je primio župnik katedralne župe Svih Svetih i dekan Ivan Lenić. Tom je prilikom rekao: „S poštovanjem dočekujemo i primamo Svjetlo iz Betlehema. Usrdno molimo da On – Svjetlost na prosvjetljenje čitavoga svijeta i Mir naš – čekani Mesija i Kralj, koji dolazi pohoditi nas ovoga Božića, obasja svojim svjetlom naše duše, naše obitelji, grad i cijelu Đakovštinu, te dragu nam hrvatsku domovinu u ovim danima. Na dobro nam došlo svjetlo iz Betlema, zasjala posvuda božanska svjetlost, ljubav i mir!“. Potom je đakon Bernard Prelčec, uz pjevanje pjesme „Sav, svijete, pjevaj veselo“, s Betlehemskoga svjetla upalio svijeće na oltaru i adventskom panju uz ambon.

Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio župnik Lenić, a koncelebrirao kanonik mons. Luka Marijanović. Glavnina poruke ove nedjeljne mise bila je prožeta temom svjetla, a svoju homiliju predsjedatelj je zaključio: „Neka donošenje Betlehemskoga svjetla večeras u našu katedralu i sljedećih dana u naše domove bude praćeno molitvom da novorođeni Krist, živo svjetlo Betlehema i svega čovječanstva, liječi sljepoće i zaslijepljenosti u svima nama, u našem društvu u kojem ih ima dosta, te u čitavom svijetu. Dopustimo da nas Betlehemsko svjetlo-dijete Isus i ovoga Božića obasja u dubinama postojanja, da nas rasvijetli i povrede novim putovima, novom životu u istini i ljubavi. Neka njegov početak bude u božićnoj ispovijedi kojoj ovih dana pristupamo. Na tu ljubav, uvijek domišljatu i konkretnu, poziva nas također ova treća adventska nedjelja kao „nedjelja kršćanske dobrotvornosti – nedjelja Caritasa“. Svjetlo Božje riječi nas tako iznova vraća temeljnome u našoj kršćanskoj vjeri, što izvire iz tajne utjelovljenja Sina Božjega: Ljubi, i uvijek ljubi, i u svemu ljubi…“.

Nakon mise skupinu izviđača tj. odgovorne iz nekoliko slavonskih gradova primio je u Nadbiskupskom domu mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup.

Vrijedno je također spomenuti da je dopodnevnu misu u katedrali u 9sati, prigodom Nedjelje Caritasa, predvodio ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije preč. dr. Drago Tukara, koji je u homiliji predstavio oblike karitativnoga služenja potrebitima, te zahvalio vjernicima na njihovu doprinosu i potaknuo na daljnja nastojanja oko djelatne ljubavi. Osim skupljanja milostinje kod svih misa za projekte Caritasa, ispred katedrale je bila „akcija božićne pšenice“ kojom Udruga sv. Vinka pri katedralnoj župi sabire priloge za pakete potrebitima na svom području.

Izvor|Foto: Đakovačko-osječka nadbiskupija