Unatoč drukčijim vremenima i ove godine nastavila se tradicija donošenja Betlehemskog svjetla mira u đakovačku katedralu.

Prethodnih godina prve nedjelje Došašća predstavnik austrijskih izviđača odlazio je u Betlehem i palio svjetlo mira u Spilji Isusova rođenja te ga donosio u Beč, no ove godine predstavnici austrijskih izviđača nisu mogli otići u Betlehem, već je svjetlo upalila devetogodišnja Maria Khoury iz Betlehema.

Zatim ga je u Tel Aviv odnio kamerman Walid Kamar iz Jeruzalema, a u Austriju je proslijeđeno zrakoplovom, gdje su ga u Linzu preuzeli izviđači iz Austrije i raznijeli ga prema susjednim državama.

Izaslanstvo hrvatskih izviđača Betlehemsko svjetlo preuzelo je od slovenskih skautskih kolega na graničnom prijelazu Bregana. U ime Saveza izviđača Osječko-baranjske županije svjetlo su iz Zagreba donijeli članovi Udruge izviđača “Slavonski hrast” iz Osijeka, Zdenko Popović i Daniel Antonović.

U Đakovu su ih dočekali članovi Odreda izviđača “Klasje” Đakovo Ante Blažević i Irma Dravec . Ante Blažević iz „Klasja“ predao je svjetlo monsinjoru Ivanu Ćuriću, pomoćnom biskupu, a u ime izviđača pozdravnu je riječ uputio Zdenko Popović iz „Hrasta“. Monsinjor Ćurić zahvalio je izviđačima na Betlehemskom svjetlu, simbolu ljubavi, mira i Kristova dolaska.

Igor Kretonić

Foto: Josip Kazalicki/Đakovo foto i video