Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko-baranjske provedene su pojačane mjere nadzora prometa na cestama tijekom kojih je evidentirano 12 vozača osobnih automobila, sedam biciklista i jedan vozač teretnog automobila koji su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola.

Osim alkohola, policijski službenici su evidentirali još 125 prekršaja od kojih je bilo 49 prekršaja prekoračenje brzine kretanja vozilima, 21 prekršaj nekorištenje sigurnosnog pojasa, 15 prekršaja nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 1 prekršaj upravljanje prije stjecanja, 2 upravljanje neregistriranim vozilom i 37 ostalih prekršaja.
 
VOZIO BICIKL S 2,45 PROMILA ALKOHOLA
Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u subotu oko 21,05 sati, u Josipovcu kada su u nadzoru prometa policijski službenici zaustavili 42-godišnjeg biciklistu iz Josipovca. Alkotestiranjem mu je evidentirana koncentracija od 2,45 promila alkohola u krvi.
 
Osim 42-godišnjeg biciklista, najveća prisutnost alkohola evidentirana je u petak, oko 19,45 sati, u Đakovu kada su u nadzoru prometa policijski službenici zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 40-godišnjak iz Starih Mikanovaca, za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena zbog prikupljenih 12 negativnih bodova. Alkotestiranjem mu je evidentirana koncentracija od 2,05 promila alkohola u krvi.
Vozač je unatrag tri godine dva puta pravomoćno presuđen za upravljanje pod zabranom te je uhićen i privremeno mu je oduzeto vozilo do donošenja odluke o prekršaju. Vozač je u subotu priveden na Općinski sud.
Sud mu je produžio zadržavanje na deset dana.
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 40.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i šest negativnih prekršajnih bodova.
 
U petak, oko ponoći u Čemincu policijski službenici zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 24-godišnjak iz Čeminca. Evidentirana mu je koncentracija od 1,54 promila alkohola u krvi te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i šest negativnih prekršajnih bodova.
 
Oko 4,10 sati, u Osijeku na raskrižju Vukovarske i Istarske ulice dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozaču osobnog automobila, 48-godišnjaku iz Laslova, evidentirana je koncentracija od 1,32 promila alkohola u krvi.
Vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja alkohola.
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 15.000,00 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i četiri negativna prekršajna boda.
Kao suvozač u navedenom vozilu nalazila se i vlasnica vozila koja mu je dala vozilo na upravljanje iako je bilo pod utjecajem alkohola.
Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna do 7.000,00 kuna.
 
U subotu oko 15,40 sati u Sušinama dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila, 56-godišnjak iz Sušina zbog neprilagođene brzine kretanja vozilom je sletio s kolnika.
Evidentirana mu je koncentracija od 2,47 promila alkohola u krvi.
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 21.500,00 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i šest negativnih prekršajnih bodova.
 
Oko 23,30 sati u Viljevu dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila, 55-godišnjak iz Viljeva zbog neprilagođene brzine kretanja vozilom je udario u parkirani osobni automobil.
Evidentirana mu je koncentracija od 2,11 promila alkohola u krvi.
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 21.500,00 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i šest negativnih prekršajnih bodova.
 
 
PROMETNE NESREĆE JUČER BEZ ALKOHOLA
U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirane su tri prometne nesreće u kojima je nastala materijalna šteta. Za napomenuti je da u njima sudionici nisu bili pod utjecajem alkohola.
Dvije prometne nesreće su se dogodile na području Osijeka, a jedna na području Đakova.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Moje Đakovo