U počast 18 hrvatskih branitelja poginulih tijekom 1991. godine na južnom dijelu obrane Osijeka, danas (22. studenoga 2021. godine) otkriveno je Spomen obilježje „Bijeli križ“ na prostoru pustare Seleš, na cesti između Antunovca i Tenje. Na taj način obilježeno je 30 godina od dana bitke za Seleš u kojoj je poginulo 14, a ranjeno 35 hrvatskih branitelja. Spomen obilježje izgrađeno je na inicijativu Udruge hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac na čelu s ratnim zapovjednikom Stjepanom Šerićem, a otvorile su ga Dora Begović, kći poginulog Danijela Dorića i Marija Dujić, kći poginulog Josipa Milasa.

Spomen obilježje je posvetio vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a vijence su položili članovi obitelji stradalnika Domovinskog rata, osobni izaslanik predsjednika RH brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane Marija Banožića brigadir Dražen Batrnek, zamjenik zapovjednika ZOD-a HKoV-a, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski, predstavnici općina Čepin, Ernestinovo, Vladislavci i Vuka te braniteljskih udruga. Nazočnima se prigodno obratila Dora Begović, kći poginulog Danijela Dorića.

– Prošlo je 30 godina od dana najvećih bitaka na južnoj bojišnici grada Osijeka uslijed napada tzv. JNA, srpskih snaga i četnika do kojih je došlo nakon sloma Vukovara. Tako su 20. studenoga 1991. godine okupirani Ernestinovo i Seleš, a Laslovo je ostalo u okruženju. Na današnji dan te godine pokušali smo vratiti Seleš, pri čemu je poginulo puno naših branitelja, imali smo velike gubitke u tehnici te nismo uspjeli u toj borbenoj akciji. Uspjeli smo obraniti Antunovac, što je bilo osobito važno jer smo time sačuvali južni prilaz gradu Osijeku. Na žalost, 5. prosinca pao je i Antunovac. Ključno je reći da smo od rujna 1991. godine, kada je utvrđena obrana na južnim prilazima gradu Osijeku; Laslovo, Ernestinovo, Orlovnjak, Antunovac, Brijest, uspjeli držati odstupnicu prema Osijeku, odnosno dok Hrvatska vojska ne bude dovoljno snažna i spremna za daljnju obranu. Važno je također naglasiti da nije bilo grada Vukovara i njegove žrtve da bi se slike poput razaranja Vukovara vjerojatno dogodile i u Osijeku. Vukovar je spasio istok Hrvatske jer se borbama u Vukovaru, Nuštru, Bogdanovcima dalo vremena da se ovdje organiziramo i pripremimo za naredne napade – rekao je župan Ivan Anušić.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u izgradnji spomen obilježja u Selešu, prvenstveno Stjepanu Šeriću, jednom od zapovjednika obrane Antunovca 1991. godine, na čiju je inicijativu i trud te uz pomoć Općine Antunovac napravljeno spomen obilježje.

– Ovo spomen obilježje nama vraća sjećanja na te dane, a za nove generacije je vječni znak i znamen onoga što se događalo 90-ih godina i što je prethodilo samostalnosti Republike Hrvatske, a to je ogromna žrtava hrvatskih branitelja i civila, svih nas koji smo tada bili spremni ostaviti svoje živote i onih koji su nažalost stradali kao civili. Ta žrtva je nemjerljiva, ogromna, i nju moramo poštivati svakog dana i godina koje su pred nama – poručio je župan.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved iskazao je zahvalu i počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu. – Iako je prošlo 30 godina, emocije su uvijek prisutne, a osobito treba imati na umu s kojom boli žive njihove obitelji sve ove godine. Najteža rana i najveći prioritet u našem radu, poglavito uvažavajući osjećaje obitelji, su naši nestali i na tom tragu i smjeru ulažemo velike napore kako bi pronašli naše nestale osobe, a to je još uvijek 1.853 osoba. U proteklih 4,5 godine pronašli smo gotovo 200 nestalih, ulažemo ogromne napore, donijeli smo zakon koji je definirao načela postupanja i nadležnosti kao osnovni preduvjet za rad svih naših službi, svakodnevno provodimo probna iskapanja, zaprimamo nova saznanja i obrađujemo informacije. Na žalost, izostaje dostava zapisnika i informacija Srbije o sudbini nestalih. Na tom tragu ne prođe tjedan da ne zanavljamo naše zahtjeve i konkretne protokole. Mi znamo tko je, gdje, kada i što činio, ali ne znamo gdje su posmrtni ostaci i na tom traženju se nećemo nikada umoriti niti prestati. Na kraju, jako je važno da je Hrvatska vrlo jasno postavila svoj uvjet Srbiji i od toga ne odstupamo ni jednog milimetra, dakle inzistiramo da Srbija preda konkretne zapisnike i podatke gdje su posmrtni ostaci nestalih osoba – naglasio je ministar Tomo Medved.

Zahvalio je županu Ivanu Anušiću, Općini Antunovac te Stjepanu Šeriću i Udruzi hrvatskih branitelja Antunovac-Ivanovac na ukupnom radu i angažiranju, a osobito na prenošenju istine o Domovinskom ratu na mlade koji su – kako je rekao – bili i jesu naše nadahnuće i snaga.

Nakon otvaranja Spomen obilježja kod Seleša, u spomen kapelici Sv. Antuna u Antunovcu otvarana je izložba „Sjećanja“ na kojoj su izloženi radovi učenika Osnovne škole Antunovac.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija