Dok gradska vlast aktivno djeluje u Stožeru civilne zaštite Grada Đakova u svrhu provedbe odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s ciljem suzbijanja koronavirusa, bivši gradonačelnik Đakova Zoran Vinković ispred liste “Srcem za Đakovo” dao je izjavu na aktualne teme, kako doznajemo od Novog Radija.

S obzirom na to da novonastala situacija oko pandemije znatno utječe na gospodarstvo, Vinković je pozvao gradsku vlast na donošenje mjera pomoći gospodarstvu i poduzetnicima iz Đakova kako bi se osigurala bolja perspektiva i budućnost kako Grada tako i građana. Mjere bi se odnosile za gospodarske djelatnosti kojima je obustavljen rad te bi mjere trebale obuhvatiti razdoblje od 1. veljače do kraja pandemije, istaknuo je Vinković.

Predložene su neke od mjera kao što su; oslobađanje plaćanja za one djelatnosti koje su obuhvaćene odlukom Stožera civilne zaštite, oslobađanje plaćanja najma za poslovne prostore koji su u vlasništvu grada, ukidanje zakupnina za javne površine, ukidanje komunalne naknade, ukidanje naplate usluga koje obavljaju gradske tvrtke kao što su računi za vodu i odvoz otpada, također predlaže monopol i na mjere koje se odnose na prisilnu naplatu.To je jedna od mogućnosti koju Grad ima s obzirom na proračun, a ovo treba shvatiti kao primjer konstruktivne opozicije. Također, mjerama treba pomoći i građanima, rekao je Vinković. Rekao je kako treba izaći u susret građanima i građankama koji su u teškom socijalnom stanju te omogućiti davanje jednokratnih pomoći kada je u pitanju hrana, medicinske potrepštine, lijekovi i slično.

Kako doznajemo, gradonačelnik Marin Mandarić najavio da će Grad Đakovo na vrijeme, a nakon potrebne analize i eventualnog rebalansa proračuna intervenirati u skladu s mogućnostima, a opet ovisno i o duljini trajanja ove situacije napraviti mjere za pomoć gospodarstvu. Napominjemo kako je Vlada Republike Hrvatske donijela 63 mjere za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa za gospodarstva pogođena krizom koronavirusa gdje jedna od mjera uključuje i financiranje 100% troška minimalne neto plaće po stalno zaposlenom!